Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

poszkodowany pasażer - ile się orientacyjnie należy ???

kopciuch
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

zostalam poszkodowana jako pasazer (3 tyg.temu) , wina tego co z tylu w nas wjechal. lezalam w szpitalu 12 dni - postepowanie sie toczy. mam (ale tylko dla siebie) dodatkowo ubezpieczenie grupowe (z pracy) w pzu, dziecko moje tez bylo w aucie. pytania:

1. czy lepiej juz ubiegac sie z oc czy po zakonczeniu leczenia? (fizykoterapia i psychika to pewnie dlugo leczone) czy to trzeba od razu zglaszac czy mam na to jakis termin by sie ubiegac? i jak oni licza tą szkodę?

2. czy cos sie nalezy dziecku, bo np.zostanie cos w psychice mimo, ze fizycznie nie ucierpial? (z pzu, oc czy od sprawcy?)

3. jak dostac pieniadze z pzu , bo dostalam ale za pobyt w szpitalu? i w jakiej kwocie to moze byc. czy moze ktos to wstepnie ocenic bezplatnie, bo firmy biora masakryczny procent.

4. czy wazne jest to co powiem na komisji np.ze cierpi moja psyche, czy wazne sa tylko papiery tj.karty szpitalne?

5. a od sprawcy czy warto sie ubiegac bez prawnika czy nie mam na co liczyc? czy jesli byla to b.mloda osoba to czy i tak od niego cos dostane jesli jest niewyplacalny?

6. bardzo prosze o opinie gdzie sie zwrocic i jak - zeby nie byc stratnym.

ja bym osobiście zgłosił się już teraz, wiesz ile trwają postępowania o odszkodwanie! świra można dostać.

coś już się dowiedziałaś więcej w tej sprawie? ja za bardzo się nie znam, ale sądzę że ktoś podpowie Ci w tych pytaniach:( z teog co ja wiem, to za psychike też odszkodowanie się należy ale trzeba mieć dobre "kwity" na to:/ ja nie miałem

• 2 tygodnie później...
trochę wytłumaczył mi pan z firmy ściągającej odszkodowanie. reszta to nadal wielkia niewiadoma. nie wiecie ile nalezy sie procent i za co? czy ktos moze mi podac przykładowy procent uszczerbku na zdrowiu jaki dostał i za co to było.

Odszkodowania należą się z wszystkich polis jakie posiadasz - zależnie od tego co obejmuje polisa.

1.Po miesiącu od zgłoszenia szkody ubezpieczyciel musi wypłacić zaliczkę na poczet kosztów leczenia. A płacić powinien - póki się będziecie leczyć.

2.Oczywiście należy się.

3.Dobrowolne ubezpieczenia są zawierane na warunkach zakładu ubezpieczeń i wypłaty też są na ich warunkach.

4.Na dobre słowo - możesz dostać dobre słowo. Odszkodowanie jest wypłacane tylko i wyłącznie na podstawie posiadanej dokumentacji - nie tylko karty szpitalne.

5.Jeśli ktoś jest niewypłacalny - to nic od niego nie uzyskasz.

Aby uzyskać odpowiednie odszkodowanie z OC - musi Ci pomóc ktoś kto się na tym zna. Ja się tym zajmuję.