Dziury na drogach.

Założył inko1, 16 marca 2009 · 316 wyświetleń

inko1
Jadąc samochodem w niezbyt ciekawą pogode (czyli deszcz i noc) wpadłem w dziure ktura była dośc pokaznych rozmiarów , uszkodziłem dwie felgi z prawej strony. Dziura to pozostałośc po zimie co mam zrobic żeby odzyskac odszkodowanie?.
Pro Bono
W polskich realiach trzeba dużo cierpliwości, walcząc o odszkodowanie w tego rodzaju przypadkach.
bochenek

teoretycznie mozesz sie domagac odszkodowania od zarzadcy za zly stan drogi i tak probowac walczyc o odszkodowanie.

Nie zdziw sie jednak jak Ci wyjada jednak z zapisami kodeksu drogowego o koniecznosci omijania przeszkod i dostasowania predkosci do warunkow drogowych.

JEsli przygotujesz sie na odparcie argumentow, ze skoro bylo ciemno i padal deszcz, to dlaczego jechales tak szybko, ze nie zauwazyles i nie omineles przeszkody, to mozesz walczyc.

W innym przypadku bedziesz mial ciezko uzasadnic roszczenie

gruz

Czy na miejscu zdarzenia była Policja? Czy sporządzoną została dokumentacja w postaci notatki, fotografii, głębokości i wielkości wyrwy?

Jeśli nic z powyższych to nie sądzę, żeby jakikolwiek właściciel drogi zrefundował koszt naprawy auta.