pawcio12 Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 witam. w tamtym roku dostałem wezwanie do zapłaty kary z powody nie opłaconego oc samochodu ale iz miałem je opłacone to wysłałem im kopie oc ale tu nadal mi wyssyłało to samo co sie okazało gdy kupiłem auto przeniosłem ubezpieczenie do innej towarzystwa nie zawiadamiając ich ale oni tego nie uznali i nalepili na mnie kare 1800 zł i urzad skarbowy w dniu dzisiejszym orzekł iz sciagna dług z mej pensji dla mnie o tyle było to dziwne ze ostatnie zawiadomienie o tej karze dostłem w czerwcu i im wysłałem kopie ale z innego towarzystwa na to samo auto i sprawa ucichła az do dzisiejszego zawiadomienia prosze ratujcie jak ta kare uniknąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochenek Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 o ile odbrze rozumiem, to po kupnie auta od kogos, nie wypowiedziales starej polisy na pismie, dobrze rozumiem?Jesli nie wypowiedziales umowy starej w ciagu 30 dni od kupna auta, to zgodnie z prawem ulego ona przedluzeniu i nabywasz wszystkie prawa i obowiazki niestety.Tak wiec w tym przypadku ubezpieczalnia slusznie chce od Ciebie zaplate za skladke OC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruz Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 bochenek wrote: ...zaplate za skladke OC... + odsetki !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 T.U. postąpiło słusznie, gdyż zgodnie z art. 31 ust. 1 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (tekst. jedn. Dz. U. z 2003 r. Nr 124, poz. 1152 ze zm.) w razie zbycia pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczeniaOC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na nabywcę pojazdu przechodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że nabywca wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego. W przypadku wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni następujących po dniu nabycia pojazdu mechanicznego. Przepisy art. 28stosuje się odpowiednio. W razie niewypowiedzenia przez nabywcę pojazdu umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w terminie określonym w ust. 1, zakład ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej, poczynając od dnia zbycia pojazdu, z uwzględnieniem zniżek przysługujących nabywcy oraz zwyżek go obciążających, w ramach obowiązującej taryfy składek. W przypadku gdy nabywca pojazdu złoży wniosek o dokonanie ponownej kalkulacji należnej składki, zakład ubezpieczeń jest obowiązany do jej dokonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi