Czaro Posted March 17, 2009 Share Posted March 17, 2009 Witam.Dwa lata temu miałem wypadek drogowy. Teraz zapadł wyrok bo sprawca wypierał się swojej winy. I teraz nie wiem co mam robić.Motocykl, którym jechałem oglądał tylko człowiek z mojego zakłądu ubezpieczeniowego bo żadnych danych sprawcy nie mogłem się doprosić od policji. Mija czas i teraz nie wiem co mam zrobić czy zgłosić szkodę teraz po dwóch latach do Warty (udało mi się ustalić że tam podobno ma ubezpieczony samochód) czy mój ubezpieczyciel w jakiś sposób skontaktuje się z Wartą ?? Pozostaje jeszcze jedna kwestja mojego zdrowia, co z odszkodowaniem za utratę zdrowia ?? Prawie miesiąc leżałem w szpitalu ze złamaną kością stopy i pourazową martwicą skóry.Nie wiem czy jakoś to zgłaszać do Warty ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
imported_michal Posted March 17, 2009 Share Posted March 17, 2009 WARTA to najbardziej skostniała i nieludzka ubezpieczalnia, radziłbym Ci oddać sprawę prawnikowi. Twojemu ubezpieczycielowi (OC) tak naprawdę nic do szkody, no chyba że masz AC i z niej likwidujesz szkodę na motorze, ale na takim wariancie rozliczenia tylko stracisz.możesz starać się również o zadośćuczynienie, zwrot kosztów leczenia.Pracowałeś przed wypadkiem czy uczysz się? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruz Posted March 17, 2009 Share Posted March 17, 2009 Co do szkody osobowej, to masz dwie opcje:1) sam składasz roszczenia pisemnie do Warty2) zlecasz to jakiejś firmie "wspomagającej" lub dobremu prawnikowi. Co do szkody motoru. Skoro Twoje TU zrobiło Ci oględziny i pewnie przyjęło druki, kopie dokumentów, to napisz do nich pismo o przekazanie akt do Warty (najlepiej wskaż najbliższy miejscu zamieszkania oddział). Warta po otrzymaniu dokumentów rozpocznie likwidację i zapewne wypłaci odszkodowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czaro Posted March 18, 2009 Author Share Posted March 18, 2009 michal wrote:WARTA to najbardziej skostniała i nieludzka ubezpieczalnia, radziłbym Ci oddać sprawę prawnikowi. Twojemu ubezpieczycielowi (OC) tak naprawdę nic do szkody, no chyba że masz AC i z niej likwidujesz szkodę na motorze, ale na takim wariancie rozliczenia tylko stracisz.możesz starać się również o zadośćuczynienie, zwrot kosztów leczenia.Pracowałeś przed wypadkiem czy uczysz się?Pracowałem wtedy, dwa miesiące zwolnienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czaro Posted March 19, 2009 Author Share Posted March 19, 2009 I jeszcze jedno. Jak bym się ew. decydował na jakąś firme do pomocy to co możecie polecić ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mitra Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 Firm jest dużo, wystarczy wpisać w google odszkodowania i już do wyboru do koloru. Dobrze by było jakbyś wiedział coś więcej o firmie, możesz np pogrzebać na forach. Firma firmie nierówna a nie zawsze jest tak że im mniejsza prowizja tym lepsza firma. Czasami opłaca się zapłacić większą prowizje a mieć wszystko załatwione fachowo, bo i odszkodowanie może być większe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts