Jump to content
Forum Odszkodowania

Uraz z powodu wadliwej petardy a odszkodowanie

czaja
 Share

Recommended Posts

3 tygodnie temu miałem wypadek przy użyciu petard. Petarda została użyta zgodnie z instrukcją, tzn. odpalona i wyrzucona na odpowiednią odległość, mimo to dostałem odłamkiem w oko które zostało poważnie uszkodzone.

Czy ubezpieczyciel nie stwierdzi że była to moja wina? Jestem ubezpieczony w PZU

Sprawdzić, przeczytać ogólne warunki ubezpieczenia tzw. OWU. Zwykle ubezpieczyciel wyłącza swoją odpowiedzialność m.in. z uwagi na winę umyślną. Wydaje się, że brak u Pana tegoż znamienia- winy umyślnej o czym świadczy m.in. postępowanie zgodnie z instrukcją. Warto mieć świadków na tą okoliczność. W mojej ocenie można mówić co najwyżej o winie nieumyślnej tzw. lekkomyślności lub rażącym niedbalstwie lub zwykłym niedbalstwie. Reasumując prima facie wydaje się, że nie powinno być problemu z uzyskaniem odszkodowania. W razie wadliwości materiału wybuchowego można hipotetycznie domagać się odszkodowania i zadośćuczynienia od producenta przy wadliwym wykonawstwie, względnie dystrybutora. Jednak byłoby to bardzo trudne do udowodnienia. W okolicznościach nieniejszej sprawy nie ma to tego jednak podstw prawnych.