Opis sytuacyjny:
9 letni VW Passat, w wyniku kolizji uszkodzony tylny błotnik, tylny zderzak, wgniecenie na drzwiach. Błotnik i zderzak bezwzględnie do wymiany, drzwi da się naprawić, ale szpachla nieunikniona. Sprawca ubezpieczny w UNIQA. Wstępna ocena pracownika ASO przy częściach oryginalnych to 12000.
Aby mieć jak najmniej problemów udałem się do ASO w celu naprawy bezgotówkowej. Pierwotnie chciałem skorzystać z AC z regresem (AC mam dość bogate w Liberty Direct). Pierwszy kosztorys z AC przyszedł na kwotę 6500 (drzwi do naprawy, zderzak i listwy - kiepskie zamienniki). Pracownik ASO powiedział, że ASO współpracuje z UNIQA i nie ma co korzystać z AC bo może wyjść szkoda całkowita. Poradził, żebym u nich złożył papiery do UNIQA i oni wszystkim sie zajmą. Ucieszyłem się więc, że będzie szybko i bezproblemowo. Spodziewałem się, że wszystkie uszkodzone elementy łącznie z drzwiami zostaną wymienione na oryginalne, UNIQA zapłaci i po sprawie. Po oględzinach, które odbyły się w ASO rzeczoznawca powiedział mi, że mogę wstawiać samochód do warsztatu. Na pytanie jak zostanie przeprowadzona naprawa dostałem odpowiedź, że on jeszcze nie wie a kalkulacja przyjdzie do serwisu. Kierownik serwisu naciskał abym podał termin wstawienia auta, więc zapytałem go o to czy będzie naprawiał mi auto wstawiając oryginalne części. Powiedział, że jeżeli na kalkulacji będą zamienniki to wstawi zamienniki. Jeżeli chodzi o drzwi to prawdopodobnie UNIQA wpisze naprawę więc położy szpachlę i pomaluje. Powiedziałem więc, ze najpierw chcę zobaczyć kalkulację i dopiero potem będziemy rozmawiać o naprawie.
O co tu chodzi? Czy ASO ma prawo tak postąpić i naprawić mi samochód jak pan Henio w stodole. Gdybym nieopacznie wstawił samochód mógłbym wyjechać ze szpachlą i chińskim zderzakiem i być może nawet o tym bym nie wiedział.
Co robić jak przyjdzie zaniżona kalkulacja? Czy rezygnować z naprawy bezgotówkowej w ASO VW i naprawić w ASO innej marki na faktury, a potem walczyć z UNIQA o odzyskanie pieniędzy?
W ogóle to jakoś dziwnie wygląda mi ta naprawa bezgotówkowa i zachowanie ASO.