Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Za niskie odszkodowanie za utracony pojazd

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zostałem poszkodowany przez sprawcę ubezpieczonego w Ergo Hestia. Wartość mojego pojazdu w PZU w dniu kolizji wynosiła 8,100zł i na taką kwotę miałem opłaconą polisę. Hestia według taryfikatora Info Expert wyceniła wartość mojego pojazdu na 7.400zł. Naprawę uznano za nieopłacalną ekonomicznie. Przyznano mi odszkodowanie w kwocie 4,000zł. Wartość uszkodzonego pojazdu wyceniono na 3,400zł. Za taką kwotę wg Hestii miałem sprzedać sobie samochód (uszkodzony). Niestety sprzedałem go za 2,000zł. Nie mogłem uzyskać wyższej kwoty, ponieważ nikt z kupujących nie chciał mi tyle zapłacić, tylko po to by włożyć w naprawę minimum 4,000zł. W jaki sposób i czy mam szanse na uzyskanie dopłaty do wartości pojazdu.

fundao wrote:
Trzeba złożyc odwołanie ale poprate odpowiednią wyceną - a to kosztuje ok 400 zł. lepiej jest zlecic to firmie, która pobierze opłate ale dopiero jak odzyska pieniądze.
PO CO? fundao - to jakaś debilna propozycja.

Grażyna
Skoro sprzedałaś/eś pojazd za 2000 zł, a TU wyceniło pozostałość na 3400 to należy Ci się 1400zł dopłaty.

Zwróć się pisemnie do TU o dopłatę różnicy i dołącz kopię umowy sprzedaży. Powinni bez problemu dopłacić.

Miałem taką samą sytuacje PZU wyceniło mój samochód na 4300 w tym wrak na 1300 napisałem pismo do ubezpieczyciela sprawcy że wrak mają zagospodarować jako ubezpieczyciel sprawcy wtedy PZU znalazło firmę która podkupiła ten wrak odemknie za kwotę 1000 zet a różnice wypłaciło PZU dodam że powyższe odszkodowanie mnie nie zadowoliło napisałem odwołanie dopłacili jeszcze 1050zet razem to jest 5350 zet które też mnie nie zadowala gdyż mój samochód na Allegro wyceniony był od 4500 do 9000 tak że średnia wynosi 6750 więc żądam dopłaty do sumy 5350 to jest jeszcze 1400 [ o tą dopłatę sprawę oddałem do sądu ]

• 1 miesiąc temu...