piotrvio Posted August 6, 2007 Share Posted August 6, 2007 Witam. 17 lat temu uległem wypadkowi na motorze - ktoś wymusił pierwszeństwo w wyniku czego doznałem załamania uda prawgo wraz z przemieszczeniem . Przeszedłem 2 skomplikowane operacje ( ok 0,5 roku w szpitalu ) kończyłm technikum o kulach. i tak z roku na rok moja kondycja ulegała poprawie. ( w momęcie wypadku miałem 19 lat - nie pracowałem jeszcze). do dnia dzisieszego mam jeszcze blachy oraz śruby w nodze - zamierzam je usunąc w najbliższym czasie . Moje pytanie brzmi : Czy mając w ręku wyrok sądowy iż uznaje winę gościa który spowodował wypadek oraz wypis ze szpitala (oraz całą historie choroby )iż Moje leczenie dobiegło końca - na drodze cywilnej mogę wnioskowac o odszkodowanie za poniesione straty takie jak krutsza noga ok.3cm blizny pooperacyjne uszczerbek psychiczny.Chodzi Mi o odszkodowanie od sprawcy wypadku czy po tak długim czasie mam szanse na odszkodowanie od samego sprawcy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
asia Posted August 6, 2007 Share Posted August 6, 2007 Witam.niestety ale sprawa przedawniła się. niezależnie do kogo kierowane jest roszczenie - w przypadku czynów niedozwolonych - odpowiedzialność sprawcy wygasa po upływie 10 lat.bardzo mi przykro:( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now