jasimarek Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Witam w piątek 31.10.2011 podczas składania namiotu nad drogą spadłem z naczepy tira na krawężnik i skręciłem sobie kostkę.Czekałem jeszcze jakąś godzinę aż reszta kolegów skończy składanie potem udaliśmy się do firmy , a potem do szpitala.Stwierdzono u mnie skręcenie kostki.Jestem teraz unieruchomiony w domu chodzę o kulach. Jaka jest moja szansa na uzyskanie odszkodowania za to zdarzenie.Pracuję przez uitzenbiuro holenderskie już ok 8 mcy w tej firmie.Proszę o informacje.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Z ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych (np. w pracy) i indywidualnych oraz jednorazowe odszkodowanie z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu (o ile taki będzie orzeczony) z ZUS pod warunkiem, że komisja powypadkowa nie stwierdzi wyłączne Pana winy lub rażacego niesbalstwo lub stanu nietrzeźwości jako przyczyny wyłącznej. Pozostaje również odszkodowanie i zadośćuczynienia z polisy OC pracodawca na zasadzie winy lub ryzyka. Reasumumąc szkoda niewielka i trwały uszczerbek na zdrowiu może być nawet 0%. Tak czy inaczej zgłość najlepiej na pismie za potwiedzeniem wypadek przy pracy. Pracownik powinien otrzymać protokół powypadkowy przez podpisaniem go przez pracodawcę tak by mógł wnieść ewentualne zastrzeżenia do protokołu powypadkowego i zespół powypadkowy wówczas musi dokonać analizy zastrzeżeń. Zastrzeżenia do protokołu powypadkowego pisze się oddzielnym pismem za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. Pracownik może wystąpić z wniosek o wydanie kserokopii protokołu powypadkowego i wówczas łatwiej jest mu wnieść precyzyjne zastrzeżenia do protokołu powypadkowego. Jeśli pracownik otrzymuje protokół powypadkowy bez wcześniejszego podpisu, że pracownik się z nim zapoznał i nie wniósł zastrzeżeń to w pkt 13 protokołu powypadkowego wpisuje się faktyczną datę kiedy protokół będzie weryfikowany przez pracownika i wpisuje ewentualnie uwagę „do protokołu powypadkowego wniesiono stosowne zastrzeżenia”. Zastrzeżenia dołączyć oddzielnym pismem za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. Natomiast gdy pracownik otrzyma protokół powypadkowy bez wcześniejszego podpisu przez pracodawcę i wniesie zastrzeżenia do protokołu powypadkowego tj. odpowiednią notkę o zastrzeżeniach i owe zastrzeżenia dołączy na oddzielnym piśmie za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii, a pracodawca owych zastrzeżeń nie uwzględni to ma prawo złożyć pozew do sądu pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi