wypadek na motocyklu-sprawca uciekł

Założył KubaJe, 23 marca 2009 · 368 wyświetleń

KubaJe
Miałem wypaadek na motocyklu, kierowca samochodu wymusił pierszeństwo i uciekł, mam tylko OC,szkody na motocyklu, na ciele tylko zdarta skóra na rękach, w jaki sposób domagać sie odszkodowania?sprawdza nadal nie znany,policja prowadzi śledztwo(podejrzewam na 99% że nic nie wyśledzą już). Dodam,że byłem 10 dni na L4 i faktycznie nie byłem zdolny do pracy
imported_michal

zastanawiałeś się nad skierowaniem sprawy do firmy, która zajęła by się uzyskaniem odszkodowania?

jeżeli sprawca nie został ujęty nadal możesz uzyskać zadośćuczynienie z UFG. Procedura jest znacznie dłuższa, ale w znacznej większości skuteczna. Niestety gro z odszkodowań przyznanych przez UFG jest zaniżanych.

Seba
Wydaje mi sie ze twoja sprawa nie jest wcale taka prosta a dla czego dlatego ze prowadzę podobną sprawę również poszkodowany był motocyklista i sprawca zbiegł. Wystąpienie do UFG wcale niczego nie załatwi dlatego ze niema śladu po sprawcy i ciężko będzie im przypisać odpowiedzialność za to zdarzenie chyba ze zgłosiłeś to na policje i jest prowadzone postępowanie w ty celu inaczej bedzie bardzo cieżko uzyskać stosowne odszkodowanie
KubaJe
zgłosiłem wszystko na policję, jest notatka że sprawca uciekł i jest n/n i co dalej? Mogę się ubiegać o odszkodowanie do UFG za straty na motocyklu czy na zdrowiu?
bochenek
no z tego co ja wiem, to z ufg przy nieznanym sprawcy mozesz dostac odszkodowanie za strate "zdrowotną". Raczej nie masz co liczyc na kase za motocykl. A ze jak sam piszesz obrazenia na ciele byly niewielkie, to i odszkodowanie nie bedzie niestety za wysokie:(
fundao
Jeżeli sprawca jest nieznany to UFG płaci odszkodowanie na osobie a także na mieniu (ale tylko gdy nie masz AC) - w związku z tym trzeba przygotowac pełna dokumentację i wysłać roszczenie do UFG. Pełna dokumentacja czyli do szkody osobowej i do motocykla - proponuję zlecić komuś żeby sie tym zajął bo to bedzie kilkadziesiąt dokumentów...
KubaJe
Właśnie spotkałem się już z opiniami,że należy się odszkodowanie na mieniu i że się nie należy, proszę kogoś o pomoc gdzie można dowiedzieć się, dzwoniłem do ufg do warszawy tam powiedziano mi,że mogę ubiegać się jedynie o odszkodowanie zdrowotne ale słyszałem już z dosyć pewnej ręki że ktoś dostał też na mieniu. jakie dokumenty trzeba przygotować,co z policji?
gruz

link zewnętrzny zablokowany

Wydział Likwidacji Szkód zajmuje się wypłacaniem odszkodowań i świadczeń z tytułu ubezpieczenia obowiązkowego odpowiedzialności cywilnej (OC) posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem tych pojazdów:

1. za szkodę na osobie , gdy szkoda wyrządzona została w okolicznościach uzasadniających odpowiedzialność cywilną posiadacza pojazdu lub kierującego pojazdem mechanicznym, a nie ustalono ich tożsamości,

2. za szkodę w mieniu, w przypadku szkody, w której równocześnie u któregokolwiek uczestnika zdarzenia nastąpiło naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia trwający dłużej niż 14 dni, a szkoda została wyrządzona w okolicznościach uzasadniających odpowiedzialność cywilna posiadacza pojazdu lub kierującego pojazdem, a nie ustalono ich tożsamości.

WAGA : W PRZYPADKU SZKODY W POJEŹDZIE ŚWIADCZENIE PODLEGA ZMIEJSZENIU O RÓWNOWARTOŚĆ W ZŁOTYCH 300 EURO !

W przypadku zaistnienia szkody osoba uprawniona do odszkodowania zgłasza swoje roszczenia do Funduszu za pośrednictwem dowolnego zakładu ubezpieczeń prowadzącego ubezpieczenia obowiązkowe OC

UWAGA : Zakład ubezpieczeń nie może odmówić przyjęcia zgłoszenia szkody !

● zakład ubezpieczeń, po przeprowadzeniu pełnego postępowania likwidacyjnego i po jego zakończeniu przesyła akta szkody do Funduszu informując o tym fakcie osobę zgłaszająca roszczenia,

UWAGA : W przypadku szkody w mieniu poszkodowany składa oświadczenie, że nie posiada dobrowolnego ubezpieczenia ( Auto Casco, mienie w transporcie itp. ). Jeżeli takie ubezpieczenie zostało zawarte zobowiązanym do wypłaty odszkodowania jest zakład ubezpieczeń, z którym zawarto stosowną umowę ubezpieczenia !

i cała reszta do poczytania.

bochenek

KubaJe napisał(a):

Miałem wypaadek na motocyklu, kierowca samochodu wymusił pierszeństwo i uciekł, mam tylko OC,szkody na motocyklu, na ciele tylko zdarta skóra na rękach, w jaki sposób domagać sie odszkodowania?

Myślę, że post gruza (gruzu:P:P:P) wyjaśnił całość sytuacji:)
raczej ciężko podane tutaj obrażenia zakwalifikować jako poważne i pasujące pod punkt 2:)

Tak więc niestety dalej podtrzymuje zdanie, że będzie ciężko uzyskać coś z ufg, żeby nie powiedzieć, że w ogóle nie wróżę sukcesu:(