Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Śmiertelny wypadek przy pracy a odszkodowanie z ZUS

tessa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Sytuacja wygląda następująco: Mój ojciec pozostawał w stosunku pracy. W pracy, którą wykonywał były 24 - godzinne dyżury - również w weekendy, w czasie których jeździł samochodem służbowym(samochód należał do zakładu pracy, w którym miał umowę o pracę). Dyżury, również w weekendy, były częścią jego obowiązków służbowych. Jednak w weekendy, dyżury były pełnione w ramach umowy zlecenia. Zleceniodawcą był związek zawodowy. Wypadek zdarzył się w niedzielę, był to wypadek komunikacyjny, śmiertelny. Wypadek został zgłoszony do PIP przez pracodawcę a nie przez związek zawodowy, dopiero później sprawą zajął się związek. Sprawa trafiła już do ZUS - za pośrednictwem związku.

Zakład pracy twierdzi ,że wypadek wydarzył się w czasie kiedy ojciec nie był w pracy lecz był zatrudniony przez związek.

Jak jest faktycznie i czy ZUS może odmówić odszkodowania?

Znalazłam tzw. ustawę wypadkową i sformułowanie "przy wykonywaniu zadań zleconych przez działające u pracodawcy organizacje związkowe" ale nie wiem czy pasuje do tej sytuacji.

Mocno zagmatwana sprawa.

Trudno radzic cos na odległość. Czy ta umowa-zlecenie (zleceniodawcą formalnym byl Zw. Zaw.??) nie byla przypadkiem próbą obejscia umowy o pracę?

Na Waszym miejscu - bezwzględnie skontaktowalabym sie z Panstwową Inspekcją Pracy i poprosiła o pomoc.

PIP prowadzi swoje postępowanie, które ma się niedługo zakończyć. Osoba z PIPu, która się z nami kontaktowała powiedziała, że "pracodawca się na nas wypiął"... I dodał, że ZUS tego odszkodowania nie wypłaci ale nie wiem dlaczego tak uważał.

A czy to była próba obejścia to nie wiem, wygląda na to że tak, pewnie chcieli obniżyć koszty własne i stąd ten outsourcing...