tessa Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Witam, Sytuacja wygląda następująco: Mój ojciec pozostawał w stosunku pracy. W pracy, którą wykonywał były 24 - godzinne dyżury - również w weekendy, w czasie których jeździł samochodem służbowym(samochód należał do zakładu pracy, w którym miał umowę o pracę). Dyżury, również w weekendy, były częścią jego obowiązków służbowych. Jednak w weekendy, dyżury były pełnione w ramach umowy zlecenia. Zleceniodawcą był związek zawodowy. Wypadek zdarzył się w niedzielę, był to wypadek komunikacyjny, śmiertelny. Wypadek został zgłoszony do PIP przez pracodawcę a nie przez związek zawodowy, dopiero później sprawą zajął się związek. Sprawa trafiła już do ZUS - za pośrednictwem związku.Zakład pracy twierdzi ,że wypadek wydarzył się w czasie kiedy ojciec nie był w pracy lecz był zatrudniony przez związek. Jak jest faktycznie i czy ZUS może odmówić odszkodowania?Znalazłam tzw. ustawę wypadkową i sformułowanie "przy wykonywaniu zadań zleconych przez działające u pracodawcy organizacje związkowe" ale nie wiem czy pasuje do tej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Mocno zagmatwana sprawa.Trudno radzic cos na odległość. Czy ta umowa-zlecenie (zleceniodawcą formalnym byl Zw. Zaw.??) nie byla przypadkiem próbą obejscia umowy o pracę? Na Waszym miejscu - bezwzględnie skontaktowalabym sie z Panstwową Inspekcją Pracy i poprosiła o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tessa Opublikowano 24 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 PIP prowadzi swoje postępowanie, które ma się niedługo zakończyć. Osoba z PIPu, która się z nami kontaktowała powiedziała, że "pracodawca się na nas wypiął"... I dodał, że ZUS tego odszkodowania nie wypłaci ale nie wiem dlaczego tak uważał.A czy to była próba obejścia to nie wiem, wygląda na to że tak, pewnie chcieli obniżyć koszty własne i stąd ten outsourcing... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi