Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

czy należy się odszkodowanie z nww sprawcy wypadku?

zyger
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

kilka miesięcy temu miałam wypadek komunikacyjny, jechałam jako pasażer ze znajomym, który na zakręcie nie zaponował nad autem.

w wyniku wypadku mam liczne blizny i złamaną prawą kość udową leczoną operacyjnie..

otrzymałam sprzeczne informacje mi powiedziano że należy mi sie tylko odszkodowanie z oc, natomiast kierowcy że powinnam sie także ubiegac o nw

Witam, świadczenia należą się z dwóch zródeł OC oraz NNW. Różnica jest w kwotach, terminach składania roszczeń oraz czasu przedawnienia. Głównym zainteresowaniem niech będzie OC ze względu na wysokość świadczeń. Roszczenie można zgłosić w każdym momencie nie czekając na zakończenie leczenia. Jeżeli chodzi o NNW to złoszenie musi nastąpić po zakończeniu leczenia i spodziewć się tutaj kwot niskich.

Dav-Odszkodowania wrote:

Odszkodowanie jak i zadośćuczynienie w Pani przypadku może być znaczne ze względu na doznane obrażenia, oraz blizny które Panią niestety oszpeciły- ma to znaczenie ze względu na płeć.

Wyczerująca odpowiedź :)

Dav-Odszkodowania wrote:

Centrum Polska wrote:

Dav-Odszkodowania wrote:

Odszkodowanie jak i zadośćuczynienie w Pani przypadku może być znaczne ze względu na doznane obrażenia, oraz blizny które Panią niestety oszpeciły- ma to znaczenie ze względu na płeć.

Wyczerująca odpowiedź :)

Myślę że ocena nie należy do Pana

Reklama i kontakt po za forum w Pana gestii chyba też nie..?? :)

Jedynie reklama jest niedozwolona. Natomiast żadne regulaminy umowy nie mogą nikomu zabronić przekazywania informacji pomiędzy sobą. Byłoby naruszenie konstytucyjnych, podstawowych praw człowieka. Art. 49 i art. 54 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997r. oraz art. 10 Konwencji o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności zapewnia każdemu obywatelowi wolność i ochronę tajemnicy komunikowania się oraz odpowiednio zapewnia wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji. Oczywiście właściciel forum może tak skonstruować własne forum aby uniemożliwiać kontakt ale tylko na tymże forum- np. brak widocznych adresów e-mail w profilu, brak prywatnych skrzynek na forum etc. ale nie może to wynikać z zakazów ale z samej konstrukcji, funkcjonalności forum. Jedynie może sobie nie życzyć umieszczania reklam, gdyż administrator może jedynie odpłatnie udostępniać przestrzeń reklamową. Jednak można sobie wyobrazić sytuację, gdzie ktoś, kto również jest użytkownikiem forum- albo i nie jest- dzwoni do osoby która na tymże forum pozostawiła kontakt. Wówczas taki zakaz kontaktowania godziłby w elementarne konstytucyjne prawa człowieka. Zabranianie wymiany wiadomość przez e-mail na pocztową skrzynkę prywatną, która to przecież jest umieszczona poza tym forum jest całkowicie bezprawne. Administrator musi godzić się na to, że skoro forum jest publicznie widoczne to jakakolwiek osoba może pozyskiwać informacje na nim zawarte i wykorzystywać je do dowolnych celów zgodnych z prawem m.in. ma pełne prawo pozyskiwania i rozpowszechniania wiadomości. Jedynie może zakazać wykorzystywania forum do celów sprzecznych z ideą forum- a jego ideą jest bezinteresowna pomoc osobom poszukujących tutaj pomocy- wskazówek, odpowiedzi na pytania etc.. Absurdem byłoby jednak zakazywania wszystkim użytkowników tegoż forum kontaktowania się z osobami poszkodowanymi i likwidowanie w ich imieniu szkody. Taka osoba będąca użytkownikiem tegoż forum nie mogłaby pozyskiwać klientów, współpracować z spółkami odszkodowawczymi, pracować w spółkach odszkodowawczych, gdyż być może prowadzi sprawę osoby, która zadała pytanie na tymże forum wobec tego wolno byłoby jej jednie bezpłatnie odpowiadać na forum. Oczywiście jeśli ktoś tak jak tutaj nieelegancko nie odpowiada na pytania tylko pozostawia kontakt do siebie i zachęca do kontaktu poza forum to jest to działanie sprzeczne z ideą forum. Wobec tego tylko w takim kontekście kontakt poza forum jest sprzeczny z regulaminem forum.