Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Przęciecie palca 3 szwy!! Odszkodowanie?

sasi1988
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chcialabym się zapytać czy mam prawo do ubiegania się odszkodowania. Przeciełam sobie nożem kuchennym palec, rana byla dośc głęboka. Pojechalam na pogotowie i lekarz założył mi 3 szwy. Czy mam prawo ubiegac sie o odszkodowanie. Jestem studentką zaoczną, ubezpieczoną w szkole, a także posiadam książeczke ubezpieczeniowa członka rodziny czyli na mame. Bardzo prosze o pomoc czy w ogole warto sie ubiegac i czy mam takie prawo:) z góry dzieki

a jaki to niby uszczerbek na zdrowiu ? ile % ? szwy zdejmą i po temacie. no i co ma do tego książeczka ubezpieczeniowa członka rodziny ? tyle chyba, że za szwy nie musiałaś płacić

Hehe spoko:) nie wiem nie znam sie na tym, wiec dlatego weszłam tu zeby ktos kompetentny odpowiedzial mi na moje pytania:). A jaki ma % uszczerbek na zdrowiu skręcenie palca, albo rózne takie smieszne wypadki i ludzie zgarniają kase z ubezpieczenia

Nie rozumiem..... ;/

szwy również liczą się do uszczerbku na zdrowiu, przecież po zdjęciu zostają blizny, pozatym czasami po zdjęciu szwów palce mogą nie mieć pełnej sprawności ze względu na możliwość bardziej naciagniętej skóry.

W szkole powinnaś posiadać ubezpieczenie NNW, jeśli działa ono 24h raczej dostaniesz 1% uszczerbku od kwoty na którą opiewa polisa

sasi1988 wrote:
... A jaki ma % uszczerbek na zdrowiu skręcenie palca, albo rózne takie smieszne wypadki i ludzie zgarniają kase z ubezpieczenia

Nie rozumiem..... ;/

Nie ma śmiesznych wypadków, nawet po lekkim skręceniu jakiegokolwiek stawu raczej nigdy nie bedzie on miał pełnej sprawności, bedzie dawało to o sobie znać.

pozdrawiam

dziekuję bardzo, tak własnie myslalam że jest to jakis uszczerbek na zdrowiu, ponieważ nie moge wyprostować palca. Skóra jest naciągnięta!

Do tego mam problem ze sciągnieciem szwów ponieważ studiuje daleko od miejsca zameldowania gdzie znajduje się lekarz rodzinny. I nigdzie nie chcą mnie przyjąć na kontrole i sciągniecie szwów. Latam od szpitala do przychodni i tak w kółko. Jestem normalnie załamana:( Do tego nawet nie mogę iść sobie dorobić nigdzie, bo palec mnie po bolewa i latanie po miescie zeby mi sciagli szwy zajmuje mi dużo czasu.

• 10 lat później...
Kilka tygodni temu w czasie pracy w domu razem z synem przycinaliśmy nożem ogrodowym drzewko. Syn trzymał gałąź ja ciąłem. Niechcący złapałem mu palec i przyciąłem mu ścięgna w kciuku, ma znaczne problemy z tym palcem teraz. Prowadzimy gospodarstwo ogrodnicze, jestem na KRUSie, czy może syn uzyskać jakieś odszkodowanie z mojej polisy? Nadal się leczy.

Witam serdecznie,

niestety w przypadku przecięcia palca możliwe do uzyskania odszkodowanie z KRUSu lub z polisy NNW są na tyle niewielkie, że nie będziemy mogli zaproponować poprowadzenia takiej sprawy. Większość Kancelarii Odszkodowawczych również nie podejmie się takiego tematu. Podejmując działania Kancelaria musiałaby zaproponować sporą prowizję od sukcesu aby pokryć koszty prowadzenia sprawy co dla poszkodowanego byłoby niekorzystne. W przypadku uszkodzenia mięśni lub ścięgien w kciuku można uzyskać od 1-5% uszczerbku na zdrowiu w zależności stanu zdrowia oraz ruchomości palca po zakończeniu leczenia.

Wychodząc naprzeciw osobom poszkodowanym i chcąc udzielić pomocy, możemy zaproponować przygotowanie zgłoszenia szkody do KRUSu lub ubezpieczyciela NNW. Pismo zostałoby napisane przez adwokata za kwotę 100 zł brutto. Po dostarczeniu kompletu dokumentów zgłoszenie szkody zostanie przygotowane w 3 dni robocze i dostarczone w formie mailowej ze wskazaniem załączników. Dokumenty potrzebne do wykonania pisma to:

- dokument poświadczający ważne ubezpieczenie w KRUSie oraz polisę indywidualną NNW wraz z ogólnymi warunkami ubezpieczenia (o ile poszkodowany taką polisę posiada),

- komplet dokumentów medycznych,

- informacja o poniesionych kosztach (rachunki, faktury za leczenie),

- dokładny opis wypadku razem z opisem negatywnych skutków zdarzenia w formie oświadczenia.

W razie zainteresowania taką usługą zapraszam do kontaktu przez nasz formularz: https://odzyskaj.info/kontakt/

Pozdrawiam,

Izabela

• 6 miesięcy temu...

Pracuje w rzeźni i podczas pracy przeciąłem sobie palec, ale tak mocno, że mam teraz na całym palcu wskazującym blizne. Jest dosyć szeroka, bo mam predyspozycje do powstawania bliznowców. Nie mogę do konca zginać palca, miałem też uszkodzone ścięgnno zginacza i też mam problemy z ruchomością palca. Na jakie odszkodowanie mogę liczyć?

Nie wiem czy będę mógł powrócić do wykonywanej wcześniej pracy ze wzgędu na ten uraz czy mogę się ubiegać o jakieś przekwalifikowanie zawodowe? Dodam że nie miałem zapewnionych rękawic ochronnych, tylko zwykłe lateksowe czy mogę pozwać pracodawcę za to i coś jeszcze z tego uzyskać?

Witam serdecznie,

zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej dotyczącym sposobu orzekania o uszczerbku na zdrowiu

Wszelkie inne uszkodzenia w obrębie palca wskazującego oraz II kości śródręcza (blizny, uszkodzenia ścięgien, zniekształcenia, przykurcze stawów, zesztywnienia, zmiany troficzne, czuciowe itp.) – powodujące: ograniczenie funkcji – w zależności od stopnia uszkodzenia i ograniczeń - w przypadku palca prawego wynoszą 3–8%, lewego od 1–5%, dla znacznych ograniczeń palec prawy 8–12%, lewy 5–10%. Są to oczywiście przybliżone zakresy uszczerbków, gdyż jeśli ograniczenie jest znaczne i blizna także - ostateczny uszczerbek może być wyższy. Oceny dokona lekarz orzecznik podczas naocznego badania lekarskiego (zbada zakres ograniczenia oraz ruchomość palca).

W przypadku, gdy pracodawca nie zapewnił należytych środków ochronnych lub nie dopełnił warunków BHP i zostało to uwzględnione w protokole powypadkowym (przy czym nie wskazano na Pana rażące niedbalstwo związane z wykonywanymi obowiązkami) istnieją podstawy do zgłoszenia roszczeń uzupełniających z OC pracodawcy. Ze względu na fakt, iż przy ocenie wysokości zadośćuczynienia uwzględnia się wtedy wypłatę z ZUS, koniecznym jest zakończenie leczenia oraz uzyskanie jednorazowego odszkodowania z ZUS. Więcej na temat roszczeń można znaleźć w Vademecum poszkodowanego.

Jeśli ZUS uzna, iż jest Pan częściowo niezdolny do wykonywania pracy lub lekarz pracy wskaże brak możliwości wykonywania zawodu, można również uwzględnić fakt i koszty przekwalifikowania lub obniżenia dochodów w roszczeniach kierowanych do Ubezpieczyciela pracodawcy.

Pozdrawiam

Marta Sordon

Pozdrawiam

Marta Sordon

Campter Odszkodowania

tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec

www.campter.pl

Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania