PZU: Szkoda całkowita a naprawa ???

Założył xm55, 27 marca 2009 · 317 wyświetleń

xm55

Witam.

Niedawno miałem stłuczkę. Sprawca napisał oświadczenie, udałem się do Centrum Likwidacji Szkód PZU, szkodę wyceniono, odszkodowanie wypłacono. Tylko co dalej???

Moją szkodę uznano jako szkodę całkowitą i zaproponowano mi odkupienie mojego samochodu lub naprawę. Podjechałem do najbliższej blacharni, panowie obejrzeli, popatrzyli.. Stwierdzili, że bez najmniejszego problemu da się naprawić i nie ma sensu złomować.

I zamierzam naprawiać moje autko.

I tutaj rodzi się moje pytanie.

Blacharze wycenili koszt naprawy na ponad 50% mniej niż dostałem odszkodowanie i powiedzieli "aleś pan zarobił".

PZU mówi tak: jeżeli zamierzam naprawiać to muszę wcześniej ich poinformować o moich planach wcześniej, czyli gdzie, kiedy i u kogo będzie naprawiane. Blacharze mówią nie ma sensu,się bawić w biurokrację bo koszt naprawy na pewno nie przekroczy odszkodowania, a zapraszać PZU musiałbym jakby oni (blacharze) wycenili wyżej niż PZU albo na pograniczu naprawy, żebym w razie czego ja nie musiał dokładać do naprawy.

Prawdę mówią Panowie "klepacze" ???

Czy jeżeli mam stwierdzoną szkodę całkowitą(bo sam nie wiem czy mam- wycena auta to 9400zł, a odszkodowanie to 4500zł, czyli powiedzmy ok50%wartość) i jeśli wiem, że zmieszczę się z naprawą w odszkodowaniu to muszę zawiadamiać PZU o naprawię ???

Czy mając odszkodowanie mogę odstawić wóź na blacharnię i już zapomnieć o PZU ( czy jeżeli nie powiadomię pzu o naprawie to czy w przyszłości nie będą chcieli ode mnie jakiś faktu napraw) ???

Pytam, bo już kilka razy dzwoniłem na pzu, i nadal nic nie wiem ;-((((

Z góry DZIĘKUJE za wszelaką pomoc 🙂)

Pozdrawiam.

fundao

masz komfortową sytuację - jeżeli wysokośc otrzymanego odszkodowania wystarczy na naprawę to super.

Nie musisz o niczym informować PZU - oni wypłacili Ci szkode całkowitą i liczą, że sie do nich nie odezwiesz - maja sprawe z głowy.

Pytanie tylko jedno - czy zadowala Cię naprawa samochodu na zamiennikach i częściach używanych ? jeżeli tak to oddaj samochód do naprawy a za resztę kup zonie kwiaty 🙂

bochenek

skoro znasz wartosc pojazdu - czyli te 9400 jak wyliczyli, to do tej kwoty mozesz naprawiac auto. Czyli jak sie da to na oryginalnych czesciach, co masz sobie zalowac:)

Tylko w przypadku jak koszt naprawy bedzie podchodzil pod ta wartosc 9 tysiecy, to jak mowia blacharze wtedy nalezy konsultowac to z ubezpieczalnia. Idz do seriwsu i popros kosztorys, oni juz beda wiedzieli co zrobic:) Po co masz naprawiac na jakis zamiennikach:)

xm55

Super 🙂)

Dokładniej wygląda to tak: odszkodowanie mam niecałe 4000zł na kącie, wg wyceny zakładu naprawa będzie niecałe 2000zł (no chyba, ze coś wyskoczy do max 2500zł).

Co do wymiany części to zdecydowanie zadowalają mnie zamiennik - w końcu mam do wymiany tylko zderzak, a pzu zakwalifikowało cały pas tylny do wymiany (a blacharz mówi, że nie ma sensu, profile są nie ruszone, a blachę się wyklepie, po co narażać miejsca spawane na korozję w przyszłości, itd)

Czyli nie ma co się bawić już z PZU tylko odstawiać samochód na blacharnie ?

Fajnie.

I nie fajnie, że w ogóle musiałem się z procedurami odszkodowawczymi zapoznawać, a tym bardziej uczestniczyć w nich jako strona 🙁(

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.