Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek ciężarówki w niemczech

Rekomendowane odpowiedzi

w tamym roku samochód ciężarowy należący do mojej firmy miał wypadek w niemczech bez ofiar w ludziach. zdarzyło się to w górach, według relacji kierowcy samochód pokonał kilka wzniesień i na kolejnym nie miał już hamulców w konsekwencji zjechał do rowu i koziołkował nikomu nic sie nie satalo ucierpia ł tylko ładunek. jednak Warta w której miałem ubezpieczenie OCP przewoźnika odmówiło wypłaty odszkodowania twierdząc że pojazd był niesprawny technicznie.Stwierdzili tak na podstawie opinii policji niemieckiej która dokonała oględzin na miejscu zdarzenia. Mam wszystkie aktualne przeglądy tego pojazdu dokonywane przez rzeczoznawcę z instytutu samochodowego a poza tym przed wyjazdem tego pojazdu w trase były naprawiane hamulce i odebrane przez kierowcę bez zastrzerzeń.

prosze o informacje czy wrata może odmówic mi wypłaty odszkodowania za uszkodzony towar w związku ze złym stanem technicznym pojazdu?

• 2 tygodnie później...

Witam,

jak rozumiem ubezpieczenie dotyczyło towaru, tak więc należy sprawdzić w ogólnych warunkach umowy wyłączenia odpowiedzialności ubezpieczyciela. Jeżeli znajdą się zapisy mówiące o nieodpowiedzialności za szkodę w przypadku niesprawnego pojazdu przewoźnika, sprawy Pan nie wygra.

a czy to ze posiadam wszystkie przeglądy techniczne pojazdu jak równiez fakt iz przed wyjazdem samochód był przeglądany i naprawiany (hamulce) w naszej firmiei naprawa przyjęta przez kierowcę bez zastrzezeń nie jest wystarczającym argumentem iż stan techniczny pojazdu był dobry? ubezpieczyciel w umowie wyłącza odpowiedzialnośc za szkody powstałe przez pojazd niesprawny technicznie ale czy mój pojazd taki był skoro posiadał aktualne przeglądy i przed kazdym wyjazdem w trase był przegladany i usuwane były wszekie bieżące usterki? bardzo prosze o odpowiedz dziękuję