enni Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 czy ktoś korzystała z pomocy w interwencji w waszej sprawie u Rzecznika Ubezpieczonych??chciałabym się dowiedzieć jaka jest skutecznośc działań. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pro Bono Posted March 29, 2009 Share Posted March 29, 2009 Mam doświadczenia z instytucją Rzecznika Ubezpieczonych. Można przedstawic problem ubezpieczeniowy. Rzecznik próbuje następnie zmienic stanowisko zakładu ubezpieczeń, wskazując na argumenty prawne. Niestety, nie posiada instrumentów dyscyplinujących ubezpieczyciela. Takie instrumenty posiada natomiast KNF. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
enni Posted March 29, 2009 Author Share Posted March 29, 2009 Dzięki bardzo za odpowiedz .Spróbuję najpiew skorzystać zinterwencji Rzecznika , a jak to nie poskutkuje to KNF. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruz Posted March 29, 2009 Share Posted March 29, 2009 KNF nie zajmuje się reprezentowaniem poszkodowanych, więc nic Ci nie pomogą. KNF jeśli wykryje, że TU złamało przepisy prawa, to może jedynie nałożyć karę na TU. Jak już pisałem wcześniej, Rzecznik czasem pomaga, ale jego interwencje trwają długo (zanim rozpatrzą twoje pismo, napiszą do TU - jeśli zajmą się sprawą - zanim TU odpowie, zanim RU odpisze do Ciebie może trwać kilka miesięcy). Jeśli nie zgadzasz się z decyzją TU, to odwołanie lub prawnik-sąd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
enni Posted March 30, 2009 Author Share Posted March 30, 2009 dzięki za zainteresowanie moją sprawą.z tym sądem to nie taka prosta sprawa , byłam u prawnika i on rozkłada ręce (bliżej moją sprawę opisuję w poscie : od kogo odszkodowanie?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marks Posted April 8, 2011 Share Posted April 8, 2011 x_trem wrote:Witam. W czerwcu 2010r. miałem kolizję samochodową z nie swojej winy, przyjechał rzeczoznawca, zrobił wycenę, policzyli mi jako szkoda całkowita . Obecnie jestem na etapie odwoływania się od decyzji Ubezpieczyciela u Rzecznika Ubezpieczonych, wskazałem że samochód nie kwalifikuje się do szkody całkowitej i nie otrzymałem Vat-u. Ubezpieczalnia po interwencji Rzecznika odpisała mi, że brak jest podstaw do dalszych roszczeń. Obecnie samochód jest już sprzedany. Ubezpieczalnia wyceniła samochód na 15700zł, koszty naprawy z serwisu wynosiły 17128zł. Tutaj mam kilka pytań:1) Ubezpieczyciel powołał się na fakt w tym ostatnim piśmie, że nie przesłałem żadnych rachunków naprawy samochodu (samochód jest już sprzedany), czy sprzedając samochód nie mogę dochodzić już dalszych roszczeń?2) Będę szedł do Niezależnego Rzeczoznawcy - i tutaj jest mały problem, bo Rzeczoznawca Ubezpieczalni nie uwzględnił dość niskiego przebiegu jak na ten wiek auta, nie jest wpisany w papierach3) najprawdopodobniej złożę wniosek do sądu - czy najlepiej składać wniosek tylko o różnicę między wypłaconą kwotą jako szkoda całkowita a kosztem naprawy, czy również o pozostałe koszty - takie jak wycena kosztów naprawy (480zł) oraz jak już to zrobię wycena kosztów pojazdu przed szkodą u Niezależnego Rzeczoznawcy4) sprawa dotyczy Reso Europa Service Sp. z o. o. - likwidująca szkody w imieniu łotewskiego Towarzystwa AAS BTA z siedzibą w Rydze - na jednym z pism jest napisane, że od ich "decyzji przysługuje prawo dochodzenia roszczeń na drodze postępowania sądowego w terminach określonych przepisami kodeksu cywilnego. Podmiotem wyłącznie właściwym, przeciwko któremu może być skierowany pozew w postępowaniu sądowym jest AAS BTA ul. K Valdemara iela, Riga, LV-1142, Republika Łotewska." Czy to oznacza, że pozew ma być złożony na AAS BTA...? Dodam, że wszystkie pisma, odwołania (cała rozmowa) prowadzona jest z Reso Europa. Pytam, ponieważ chcę być w 100% pewny. Dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi na któreś z pytań Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts