samochód wciagnięty na firmę - odszkodowanie za utracone zarobki ?

Założył mpak, 28 marca 2009 · 366 wyświetleń

mpak

Mam działalność gospodarczą i samochód wciągnięty w koszty firmy.

MIałam kolizję. Mam samochód ubezpieczony w Hestii. Sprawca w Warcie.

Zgłosiłam szkodę komunikacyjną do Warty z OC sprawcy. Mój samochód jest tzw. jezdny.

Mam niewielkie uszkodzenie tylniego zderzaka, ale w związku z tym, że siła uderzenia była dosyć duża (mocno uszkodzony samochód sprawcy), oddaję samochód do warsztatu i też wolałabym sprawdzić w warsztacie, czy wszystko wewnątrz jest OK.

Czy mogę dochodzić odszkodowania również np. za utracone zarobki, za czas naprawy samochodu lub np zwrot kosztów wypożyczenia samochodu zastepczego ?

Czy w związku z tym mam coś jeszcze zgłosić do Warty ???

fundao
Roszczenia za utracone dochody i samochod zasytępczy musisz zgłosić do ubezpieczyciela sprawcy - AC nie obejmuje takich ryzyk. samochód zastepczy przysługuje Ci na czas naprawy liczony na podstawie kosztorysu, czyli jeżeli w kosztorysie będzie np 8 godzin pracy blacharza i 8 godzin pracy lakiernika to zwrot będzie za dwa dni. Ewentualne czekanie na częsci lub przedłużanie naprawy przez warsztat nie będą uwzględnione. Jeżeli samochód nie był starszy niż 3 lata to mozna pomyśleć o odszkodowaniu za utrate wartości handlowej pojazdu po naprawie pokolizyjnej, ale zasadnośc roszczenia zalezy od kilku czynników...
bochenek

Jak zauwazyl przedmowca przysluguje Ci auto zastepcze za technologiczny czas naprawy - to wynika z kosztorysu serwisu i na pewno Ci od razu wyliczą to w serwisie jak spytasz. Dodatkowo jeszcze przysluguje Ci okres od zgloszenia szkody do ogledzin, co czasmi tez wychodzi kilka dni. I ten okres w zasadzie pozwoli dorownac do rzeczyiwtego okresy naprawy pojazdu a nie technologicznego. Oczywiscie mowa o ubezpieczeniu OC sprawcy.

A odszkodowanie za utrate wartosci handlowej, to oprocz wieku do 3 lat musi spelniac jeszcze kilka innych warunkow:)

fundao

bochenek napisał(a):

Jak zauwazyl przedmowca przysluguje Ci auto zastepcze za technologiczny czas naprawy - to wynika z kosztorysu serwisu i na pewno Ci od razu wyliczą to w serwisie jak spytasz. Dodatkowo jeszcze przysluguje Ci okres od zgloszenia szkody do ogledzin, co czasmi tez wychodzi kilka dni. I ten okres w zasadzie pozwoli dorownac do rzeczyiwtego okresy naprawy pojazdu a nie technologicznego. Oczywiscie mowa o ubezpieczeniu OC sprawcy.
A odszkodowanie za utrate wartosci handlowej, to oprocz wieku do 3 lat musi spelniac jeszcze kilka innych warunkow:)

Jeżeli samochód w wyniku kolizji nie został unieruchomiony to na samochód zastępczy za czas oczekiwania na ogledziny bym nie liczył...
bochenek

No ja akurat mam utaj inne zdanie:)

Pokaz mi ubezpieczalnie w ktorej likwidatorzy dokladnie i wnikliwie czytaja kazda szkoda i patrza, czy aby pojazd mogl jezdzic, czy nie?🙂

Nie znam realiow wszystkich, ale w tych wikeszych jest zwykla masowka, im wiecej tym lepiej. Auto zastepcze? MAsz dzialalnosc, ok, przyznajemy i nie wnika sie:)

gruz

fundao napisał(a):

Roszczenia za utracone dochody i samochod zasytępczy...

W gwoli ścisłości nie I tylko LUB.

Należy Ci się za wynajem, jeśli nie miałeś innego pojazdu, aby nim pracować i musiałeś wynająć zastępczy.
Okres za jaki będzie brany pod uwagę to:

czas od zgłoszenia do oględzin + technologiczny czas naprawy + 1 dzień na odbiór pojazdu.

A jeśli szkoda całkowita wyjdzie, to od zgłoszenia do poinformowaniu o szkodzie całkowitej.
mpak

Dziękuję za wypowiedzi.

Mam jeszcze jedno pytanie;

Czy mogę wysunąc roszczenie za utracone dochody (nie chcę korzystać z wynajmu z prostej przyczyny - nigdy nie jeżdżę obcymi samochodami 🙂 ).

Jesli tak to jak mam wyliczyć sobie kwotę roszczenia ? I w którym momencie to zgłosić ?

bochenek

Jesli ma byc za itracone dochody, to tak jak pisze gruz dostaniesz za ten sam okres czasu jak za auto zastepcze. W wiekszosci przypadkow przedstawiasz swoje dochody z 3 ostatnich miesiecy i na podstawie tego obliczaja srednią stawkę za dzień.

Tak to działa w przypadku taksówek, więc podejrzewam, ze w Twoim przypadku będzie podobnie - ale najprosciej zadzwonic i sie dowiedziec:) Czasami sobie życzą pitu za zeszły rok i tak obliczają - tez to jest jakis sposob:)