Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek 8 lat temu

Ernest
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

8 lat temu miałem wypadek na wf i zerwałem więzadła w kolanie. Wtedy to była klasa maturalna i niechciałem nikomu w szkole robić "koło pióra" bo chciałem zdać dobrze i iść na wymarzone studia. Po 8 latach pracuję zawodowo i niedawno miałem upadek wracając z pracy tzn padłem 1 km od domu musiałem podjechać taksówka bo nie byłem w stanie. Dzis już jestem po artroskopii kolana i mam usunięta łękotke a na początku maja będe miał 2 zabieg tj. rekonstrukcji więzadeł. Wiem, że istnieje możliwośc ubiegać się o odszkodowanie z ZUS i PZU ale proszę abyscie pomogli Mi ustalic kolejnosc postepowania tzn czy moge skladac tu i tu tzn do ZUS i PZU czy robic to dopiero po 2 zabiegu za 5 tygodni a i czy jest wazną kwestia ze miałem wypadek jeszzcze w szkole sredniej 8 lat temu czy liczy sie to ze upadłem wacajac z pracy (tzn uciekła Mi noga..dla tych, ktorzy to przeszli ten ból wiedzą co mówię). Na zakonczenie chciałbym dodać, że mam ubezpieczenie grupowe z PZU z pracy i prosze o pomoc czym się rózni odszkodowanie z ZUS a z PZU i jeśli mi przysługuje to co musze zrobić

Jednorazowe odszkodowanie Z ZUS wypłacane jest za wypadek uznany podczas pracy, natomiast odszkodowanie z PZU może zostać wypłacone również za powstały w drodze do lub z pracy jeśli OWU nie mówią inaczej. Kompletuj całą dokumentację i kiedy będziesz już po obu zabiegach złóż wniosek z roszczeniem do PZU. Odnośnie wypadku sprzed 8 lat jeśli wówczas tamtego nie zgłaszałeś, wątpię aby PZU brało to teraz teraz pod uwagę.