Jump to content
Forum Odszkodowania

MTU odszkodowanie - szkoda na osobie.

skibi
 Share

Recommended Posts

Witam.

W styczniu miałem kolizję (nie z mojej winy). Zatrzymałem się za jednym autem, aby przepuścić ciężarówkę z przeciwnej strony (wąska droga). Spojrzałem we wsteczne lusterko i zobaczyłem dość szybko nadjeżdżające auto, które zjechało na przeciwny pas ruchu (ciężarówka zdążyła przejechać). Kierowca tego auta, aby uniknąć zderzenia czołowego z innym pojazdem, odbił kierownicą i uderzył w bok mojego auta (uszkadzając drzwi, błotnik, zderzak, kilka innych drobnych spraw). Rzeczoznawca z MTU pojawił się dzień później. Zrobił oględziny i po paru dniach dostałem decyzję - szkoda całkowita. Wypłacono mi odszkodowanie w wysokości 2300 zł (wartość auta przed wypadkiem 2600zł, po wypadku 300zł). W tej kwestii nie narzekam.

Odczuwałem ból w szyi, zgłosiłem się więc tego samego dnia do szpitala, na izbę przyjęć chirurgiczną, gdzie okazało się, że doznałem skręcenia w szyjnym odcinku kręgosłupa, dostałem zwolnienie z zajęć na okres 2 tygodni i nakaz noszenia kołnierza ortopedycznego przez 3 tygodnie. Może to mój błąd (pierwsza taka sytuacja w moim życiu), ale nie upomniałem się o historię choroby z izby przyjęć. Po 3 tygodniach zgłosiłem się na konsultację do chirurga, gdzie uznano leczenie za zakończone. Wysłałem wtedy do MTU pisemne zgłoszenie szkody, wraz z zaświadczeniem lekarskim i odpisem z RTG (nie posiadam więcej dokumentów). Dziś dostałem odszkodowanie w wysokości 2000zł za szkodę na osobie (z polisy sprawcy naturalnie).

Czuję się pokrzywdzony w tej kwestii, bo widziałem, że inne osoby otrzymują dużo wyższe odszkodowanie za takie urazy, ponadto przez 3 tygodnie byłem praktycznie wyłączony z zajęć praktycznych na uczelni (studiuję ratownictwo medyczne).

Decyzja w sprawie odszkodowania jeszcze nie dotarła, za to odszkodowanie mam na koncie. Czy mogę się odwoływać od tej decyzji i w jaki sposób to zrobić?

Uprzejmie proszę o pomoc

• 2 weeks later...
Jeśli nie zgadzasz się z decyzją i masz ku temu stosowne argumenty, możesz złożyć pisemne odwołanie. Dołącz też nową dokumentację medyczną jeśli nadal konsultujesz się z lekarzem.