Andziaz86 Posted March 31, 2009 Share Posted March 31, 2009 W styczniu uległam wypadki podczas pracy, skutkiem tego było złamanie podstawy I kości prawego śródręcza. niedługo będę wracała do pracy, czy istnieje jakiś okres czasowy po podjęciu ponownie pracy w trakcie którego pracodawca nie może mnie zwolnić? Niestety mam powód aby myśleć iż mogę stracić prace ponieważ od grudnia z zakładu zostało zwolnionych ponad 100 osób i teraz szukają tylko pretekstu aby pozbyć się pracownika, pracuję w dużym zakładzie produkcyjnym, który zatrudnia ok 500 osób, znajomy powiedział mi że muszę przepracować 30 dni ale ja nie mogę w przepisach znaleźć takiego potwierdzenia. Czy słyszał ktoś może o tym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
behapowka Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 Z tego co ja się orientuję, to nie ma takiego przepisu, który chroniłby pracownika przed zwolnieniem po powrocie z chorobowego.KPArt. 39. Pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę pracownikowi, któremu brakuje nie więcej niż 4 lata do osiągnięcia wieku emerytalnego, jeżeli okres zatrudnienia umożliwia mu uzyskanie prawa do emerytury z osiągnięciem tego wieku. Art. 40. Przepisu art. 39 nie stosuje się w razie uzyskania przez pracownika prawa do renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy. Art. 41. Pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę w czasie urlopu pracownika, a także w czasie innej usprawiedliwionej nieobecności pracownika w pracy, jeżeli nie upłynął jeszcze okres uprawniający do rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia. Art. 41[1]. § 1. W razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, nie stosuje się przepisów art. 38, 39 i 41 ani przepisów szczególnych dotyczących ochrony pracowników przed wypowiedzeniem lub rozwiązaniem umowy o pracę. Art. 53. § 1. Pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia:1) jeżeli niezdolność pracownika do pracy wskutek choroby trwa:a) dłużej niż 3 miesiące – gdy pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy krócej niż 6 miesięcy,b) dłużej niż łączny okres pobierania z tego tytułu wynagrodzenia i zasiłku oraz pobierania świadczenia rehabilitacyjnego przez pierwsze 3 miesiące – gdy pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy co najmniej 6 miesięcy lub jeżeli niezdolność do pracy została spowodowana wypadkiem przy pracy albo chorobą zawodową,2) w razie usprawiedliwionej nieobecności pracownika w pracy z innych przyczyn niż wymienione w pkt 1, trwającej dłużej niż 1 miesiąc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts