Wypadek w pracy Alladyn25
Założył alladyn25, 2 kwietnia 2009 · 887 wyświetleń · strona 1 z 2
To co podajesz to są ustalenia w protokole pokontrolnym Inspekcji Pracy . Napisz co jest napisane w pkt 5 i 7 w protokole powypadkowym, który sporządził pracodawca. Bo chyba nie IP sporządała protokół powypadkowy.
Ważne jest to co pracodawca napisał w pkt. 5 i 7 protokołu powypadkowego.
W punkcie 5 ustalono następujące przyczyny wypadku:
- nie racjonalne zachowanie się poszkodowanego o nie ustalonej genezie.
- możliwością zaistnienia nagłej niedyspozycji pracownika - przejawiającą się chwilową utratą świadomości i brakiem kontaktu z otoczeniem bez omdlenia.
W punkcie 7 stwierdzono że wypadek jest wypadkiem przy pracy.
Zaznaczam iż jest to zakład pracy chronionej.
Z tego co piszesz nie wynika, aby wypadek spowodowany był stanem chorobowym, być może w treści protokołu jest o tym mowa i jest na potwierdzenie choroby dokumentacja medyczna.
Jeśli nie , to trzeba się odwołać od decyzji ZUS, do sądyu pracy za posrednictwem ZUS, który wydał decyzję.
A co wpisano w tych punktach?
•stwierdzono nieprzestrzeganie przez pracodawcę następujących przepisów prawa pracy, w szczególno¬ści przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy lub innych przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia (wskazać dowody) : 4),5)
•stwierdzono, że wyłączną przyczyną wypadku było naruszenie przez poszkodowanego pracownika przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa (wskazać dowody) : 4)
alladyn25 napisał(a):
Tak posiadam dokumentację medyczną odnośnie choroby.
W Twoim przypadku mogło zabraknąć przyczyny zewnętrznej.
Na pewno na decyzji ZUS jak i PZU jest uzasadnienie odmowy przyznania odszkodowania, sprawdź co tam jest napisane.
ZUS mi odpisał ze nic mi się nie należy ponieważ to nie był wypadek przy pracy.
PZU zaś mi odpisało że wypadek był spowodowany czynnikiem wewnętrznym. To po co człowiek płaci składki na Pzu i Zus jak potem są problemy jeśli jest wypadek z odszkodowaniem?
alladyn25 - to, co masz w Protokole PIP to jest bardzo wazne, bo to wyraźne wskazuje PRZYCZYNY ZEWNETRZNE wypadku.
Odwolaj sie wiec koniecznie i powolaj sie na ustalenia PIP.
Powodzenia!
Ewania
Ekspert
Dziękuję za podpowiedź.
Mam jeszcze pytanie. Te ubezpieczenie z PZU to jest prywatne dlaczego nawet z tego prywatnego nie chcą wypłacić odszkodowania?
Jaka kwota może być za 96% utraty zdrowia spowodowanej przez wypadek?
Wiążę się to z amputacją ręki na wysokości 1/3 ramienia. Liczne otarcia i obicia rzeber. Nadwerężenie barku i naderwanie mięśni. Liczne siniaki w okolicach klatki piersiowej. Teraz jeszcze doszedł zły stan psychiczny i odczówam bóle brzucha po tabletkach przeciwbólowych.
alladyn25 napisał(a):
Ewania
Ekspert
Dziękuję za podpowiedź.
Mam jeszcze pytanie. Te ubezpieczenie z PZU to jest prywatne dlaczego nawet z tego prywatnego nie chcą wypłacić odszkodowania?
zielony21
a czy był protokół powypadkowy zakładowy sporządzony ?
I poczytaj tez tutaj: link zewnętrzny zablokowany
Zmienily sie stawki odszkodowan w stosunku do tego, co podają w tym artykule, ale reszta jest aktualna, w chwili obecnej za kazdy procent uszczerbku na zdrowiu ZUS placi 589,-zł.
Wiesz co, zielony? Mysle, ze sam sobie zaszkodziles.
Tym podpisywaniem szkolenia z datą wsteczną.
Poza tym - zgloszenie wypadku sie nie przedawnia. Na nic nie jest więc za pózno. Zglos teraz ponownie, najlepiej na pismie, ze wnosisz (a nie, ze prosisz, bo tu nie ma o co prosic - to jest OBOWIAZEK pracodawcy) o przeprowadzenie postepowania powypadkowego i sporzadzenie protokolu oraz o uznanie wypadku za wypadek przy pracy.
Mam pytanie odnośnie operacji. jeżeli miałem operację i przebywałem w szpitalu pooperacji to słyszałem że za operację i pobyt w szpitalu płacą gdzie mam się zgłosić po wypłatę za pobyt w szpitalu i operację??
proszę o podpowiedź