spokoluzik Posted April 4, 2009 Share Posted April 4, 2009 witam!!! tak jak w temaie mam pytanie dotyczace sporej zmiany w mojej umowie,mianowicie przez ponad dwa lata pracuje w jednej z wielkich kompaniihotelaskich. jak kazda duza firma i ta w ktorej pracuje dzieli sie nakilka departamentow. w styczniu roku 2008 zlozylem wymowienie gdyz niewidzialem zadnych mozliwosci awansu i rozwoju, po czym moj managerzaoferowal mi jednak awans i podwyzke na co sie zgodzilem . po kilkutygodniach zapytalem go o nowa umowe /aneks do umowy jako ze wolalem miecwszystko na pismie. on odpowiedzial mi ze umowa jest w przygotowaniu i ze"chwilke" musze poczekac jeszcze... do listopada 2008 roku umowy nieotrzymalem. w listopadzie 2008 roku postawilem warunek: przeniesienie nainny departament albo moje wymowienie, po czy moj manager zaakceptowalprzeniesienie na siasiedni departament. po ustaleniu ogolnych warunkowprzeniesienia wezwano mnie do Human Resources w celu objasienia warunkownowego kontraktu. okazalo sie ze warunkiem przeniesienia w moim przypadkubyla zmiana warunkow umowy z pelnego etatu na czas nieokreslony na pracejako casual czyli bardziej praca dorywcza. argumentowano to zla sytuacjana rynku, etc... w rozmowie z moim "przyszlym" managerem tlumazyl on mi toniepewna sytuacja na przelomie roku i twierdzil ze wszystko powinno siustatkowac do konca lutego. w tym czasie oczekiwal tez zgody na dodatkowewakaty na umowe o prace. na poczatku marca uleglem wypadkowi podczaspelnienia moich obowiazkow (opisuje to raport zlozony przez oficeraochrony), co zaowocowalo wystapieniem przepukliny w okolicach pepka. pokonsultacji z lekarzem oznajmilem mojemu managerowi, ze przez pewien okresnie moge nosic ciezkich rzeczy. powiedzialem takze, ze czeka mnie operacjatejze przepukliny co wiaze sie z faktem zwolnienia lekarskiego na okresokolo dwoch tygodni. po rozmowie z przelozonymi manager oznajmil mi zenajprawdopodobniej hotel nie zaplaci mi za dni ktore bede na zwolnieniu zewzgledu na to ze jestem zatrudniony na "casual basis", a takowympracownikom sie swiadczenie nie nalezy, chyba ze przepraowal wiecej nizszesc miesiecy, a ze wzgledu na zmiane warunkow mojej umowy moj staznaliczany jest od 1 grunia 2008 bo od tego momentu zaczalem prace dorywczaw hotelu a poprzednia umowa niewiele ma z tym wspolnego.sugerowano tez mnie i mojej zonie(pracuje w tym samym hotelu na innymdepartamencie), ze powinienem znalezc inna prace bo i tak niedlugo straceobecna( poprzez to ze nie potrzebuja kogos, kto nie moze pracowac na rownize zdrowym pracownikiem).dodam tylko ze pracuje jako barman, co wiaze sie z noszeniem50-ciolitrowych beczek z piwem, nie wspominajac o tym ze mimo tego zepowinnismy to robic w parach wymagane jest od nas noszenie w pojedynke(oczywiscie nikt nie da mi tego na pismie). bardzo prosze o jakiekolwiek informacje co do mojego przypadku. w jakisposob mozna i czy w ogole mozna moj problem rozwiazac. czuje sie oszukanyprzez hotel. jestem coraz bardziej naciskany ze strony managmentu. bedewdzieczny za kazdy numer telefonu czy link do strony, ktore moga pomoc miw rozwiazaniu mojego problemu. z gory dziekuje i pozdrawiam Lukasz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipin Posted May 5, 2009 Share Posted May 5, 2009 w jakim to kraju było? dobrze byłoby poszukać prawnika w tym kraju żeby w pełni ocenił co można zrobić w tej sytuacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted July 5, 2011 Share Posted July 5, 2011 Jak pracodawca nie chce awansować pracownika to nie na to nie nie poradzi- tutaj musi być zgodne oświadczenie stron. Tak jest wszędzie bez względu na kraj w którym wykonuje pracownik pracę. Zgodnie z polskim k.p. pracodawca musi przenieść pracownika, jeśli stanowisko pracy zagraża jego zdrowiu, jeśli są takie przeciwskazania. Jeśli nie ma takiego stanowiska może zwolnić pracownika. Trzeba skonsultować problem z prawników z kraju w którym wykonuje Pan pracę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts