poszkodowana123 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Witam i proszę o infomację . Ostatnio miałam wypadek samochodowy nie z mojej winy kierowca drugiego samochodu wyjechał z drogi podporządkowanej nie ustępując mi pierwszeństwa czego skutkiem jest to ze mam rozbity samochód który nie nadaje się już do użytku. Mój samochod był nowy mial 4 miesiące. Kierowca zbieg z miejsca zdarzenia ( wypadek byl w sobote o 22) pozostawiając auto. Policja ustalila po nr rejstr. właściela i zastala go w domu o 7 rano w niedziele w miejscu zamieszkania. Oczywiście przyznal sie do kolizji. Powiedzil ze uciekl ponieważ byl w szoku. Po badaniu alkomatem o godzinie 7 rano mial 0,55 promila . Pobranu mu krew. Ja mialam samochod na kredyt i teraz jest problem poniewaz uznano szkode całkowitą ale oczywiscie prawdopodobnie kredyt bede miala przeliczony w złotówkach. Problem to kto pokryje różnice walutowe. Sprawca mial tylko OC. Teraz zmuszona jestm spłacic kredyt przeliczony na dzien dzisiejszy. Kupując samochod mialam wklad własny a teraz po moim przeliczeniu okazuje się ze moj samochod jest droższy o jakies 20 tys. Gdyby nie brawura jakiegos kolesia mialabym nowy bezwypadkowy samochod i nie musilabym spłacac kredytu i zawierac nowej umowy na warunkach dzisiajeszych i na walucie na dzien dzisiajeszy ktora jest droższa. Okazauje się ze sprawca się wywinie poniewaz 0,55 jest za mało aby oskarżyc go ze byl pijany. Świadków kolizji nie było. Prosze o pomoc co w takiej sytuacji moge zrobić. Mi na szczescie nic sie nie stalo , mam poobijane nogi i klatke piersiaowa , narazie robie badania odnosnie klatki piersiowej i głowy dostalam 14 wolnego ... mysle ze ze zdroweim bedzie oki . Prosze o pomoc co mam zrobic , jestem załamana ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochenek Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 No wiec podobny wątek z kredytem walutowym juz byl przerabiany. Wedlug mnie, ale i wiekszosci osob na forum dostaniesz zwrot za auto wedlug polskiej faktury w zlotowkach. To bedzie podtsawa do rozliczenia. Brzydko mowiac w jakiej walucie wzielas kredyt, to niestety Twoja sprawa i twoje ryzyko kursow walutowych. W poprzednim watku o tym problemie to chyba jasno dosc opisane, tak wiec nie ma sie co rozpisywac. Za to ubezpieczalnia Ci nie zwroci. A co do wywyniecia sie goscia, to nie rozumiem jak to znaczy za malo? To w ogole nie bedzie brane pod uwage ze mial jakikolwiek alkohol. KAzdy prawnik, a nawet student pierwszego roku prawa to obali. PRzeciez jechal trzezwy jak niemowle, ale napil sie ze stresu w domu jak wrocil. Z tym nic nie zrobisz i zaden prokurator nie wyjdzie z takim oskarzeniem raczej. Inna sprawa ucieczka z miejsca zdarzenia, to juz sie sam przyznaje, ale znowu dobry adwokat szokiem wytlumaczy. Niestety prawo mamy takie jakie mamy, ze majac dobrego adwokata nic Ci powaznego nie zrobia:( Generalnie jesli chodzi o odszkodowanie z OC sprawcy, to jak piszesz rozlicza Ci jako szkoda calkowita i przy tak nowym aucie wezma jako wartosc kwote z faktury, wiec przynajmniej na to nie stracisz, ale ryzyko kursowe jest twoim ryzykiem na ktore godzilas sie biorac kredyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poszkodowana123 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 owszem , ale biorac kredyt nie bralam pod uwage faktu ze bede musila go splacic o 8 lat wczesniej w kryzysie gdzie waluta jest wysoka bo jakies koles jechal pijany i teraz niemozna mu nic zrobic.... a mam ponosic konsekwencje finnsowe ... gdyby nie sprawca to daelj placilabym ten kredyt a moze za pare miesiecy waluta zmienilaby sie ... łatwo tobie mowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochenek Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 proponuje następną dyskusję przenieść do drugiego wątku, w dwóch o tym samym temacie się zgubią wszyscy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi