Jump to content
Forum Odszkodowania

Jaka kwota odszkodowania?

blondi2021
 Share

Recommended Posts

Witam chciałam się dowiedzieć o jaką kwotę odszkodowania mogę sie ubiegać. Jestem poszkodowaną paseżerka samochodu osobowego który wpadł w poślizg, nie ma drugiego auta uczestniczącego w zdarzeniu. Sprawcą wypadku jest kierowca który nie dostosował prędkości do warunków pogodowych. W wyniku tego doznałam wielofragmentowego złamania kości podudzia i ogólne potłuczenia, szczególnie żeber i miednicy. Dwa tygodnie spedziłam w szpitalu gdzie noge składano operacyjnie śrubami i gwoździem śrudszpikowym. Od wypadku minął rok a ja nie mam jeszcze pełnego zrostu i chodze o kuli, byłam w sanatorium ze skierowania Zus. Słyszałam, że mozna domagać się zwrotu poniesionych kosztów, przez pół roku potrzebowałam kierowcy i samochodu w celu dojazdu do szkoły oddalonej o 50km, do tego leczenie i "uziemienie" w domu. Zero wyjść ze znajomymi, dyskotek i normalnego życia, spojrzenia ludzi na ulicy. Podobno można też domagac sie odszkodowania za specjalną diete wysokobiałkową przyspieszającą zrost kości. Tylko nie wiem o jakie kwoty tutaj chodzi może ktoś coś pomoze?

Tak, możesz wystąpić oprócz zadośćuczynienia(za doznany ból,cierpienie) także o zwrot kosztów leczenia, dojazdów na zabiegi, konsultacje medyczne, musisz jednak przedstawić na to faktury. Wraz z wnioskiem o roszczenie złóż także opis w jaki sposób ten wypadek negatywie wpłynął na Twoje życie.