sprawa ustalająca sprawcę w toku czy moge czegoś dochodzić czy czekac
Założył PEPOS, 7 kwietnia 2009 · 323 wyświetlenia
możesz ubiegać się o odszkodowanie za motor i szkody zdrowotne. Musisz zgłosić szkody w dowolnym zakładzie ubezpieczeń i:
1. szkoda motoru - TU zrobi oględziny, zdobędzie podstawowe dokumenty i prześle akta do UFG (chyba, że masz na motor AC)
2. szkoda osobowa - Tu zbierze dokumentację, rachunki i inne, które do nich dostarczysz i również akta prześle do UFG.
A co do wyroku - to zależy, co ustaliła policja i prokuratura.
Policja/Prokuratura nie powinna trzymać tyle czasu motoru na parkingu. Musisz się dowiedzieć i naciskać ich na szybkie oddanie go. Stojąc i rdzewiejąc (nawet rozbity) traci na wartości.
Co do opinii biegłego, to jeśli będzie gotowa po 3 miesiącach to i tak dobrze - często opinie są robione "latami". Tu przypadek jest szczególnie trudny - zderzenie dwóch jednośladów.
Co do winy, to po ustaleniach prokuratury, ta wskaże winnego a sąd wyda wyrok skazujący bądź uniewinniający. Myślę, że i ty możesz zostać uznanym za winnym bądź współwinnym.
Druga sprawa, to kwestia poruszania się bez uprawnień - tu pewnie skończy się oddzielną sprawą w sądzie i wyrokiem. Może zgłoś się do prokuratury i dowiedz, czy w tej sprawie też prowadza sprawę - ewentualnie zdecyduj się na zaproponowanie "samoukarania", bez rozprawy.
PEPOS napisał(a):
PYTAŁEM W PROKURATORA O MOTOCYKL TO POWIEDZIAŁ ŻE MUSI BYĆ ZATRZYMANY DLA BIEGŁEGO ALE MNIEJSZA Z TYM MOTOR JEST MAŁO ISTOTNY CHODZI MI OTO CZY MOGE STARAĆ SIE O ODSZKODOWANIE ZA UTRATE ZDROWIA A JEŚLI TAK TO GDZIE I W JAKI SPOSÓB POZDRAWIAM
mozesz ale w przypadku uznania twojej winy ( nie masz uprawnień na mtocykl ) ubezpieczyciel może zażądać zwrotu odszkodowania w całości lub cześci