Jump to content
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie za pogryzienie przez psa

sandalowiec
 Share

Recommended Posts

witam. prosze o porade. moj pies pogryzł moją żonę. wszedlem do domu spuscilem psa ze smyczy a ten rzucił się na nią i dotkliwie pogryzł. Żona posiada ubezpieczenie NW. Czy mozemy ubiegac sie o odszkodowanie z powodu pogryzienia przez psa? Pragne nadmienic ze pies jest zdrowy, zalicza sie do tzw. groznych ras (pitbull).

Dziekuje za porady.

Przeczytaj Owu ubezpieczenia NW i jeśli nie ma wykluczenia co do rodzaju wypadku, złóż wniosek z roszczeniem wraz z zaświadczeniami od lekarza.

• 10 years later...
Witam.Podczas spaceru zostałam wraz z moim psem zaatakowana przez dwa bardzo agresywne psy.W wyniku ataku te dwa psy pogryzły mojego a mój mnie, ponieważ chroniłam jego głowę i szyję nie miał możliwości obrony i pogryzł mnie z bólu w wyniku ataku tamtych.Ja mam szyte przedramię , pies jest po pierwszej operacji z ryzykiem amputacji tylnej łapy.Policja nie zrobiła nic żeby zabrać psy zaraz po ataku.Mieszkam we Francji.

• 3 weeks later...

Witam serdecznie Pani Agato,

miałyśmy już kontakt, ponieważ napisała Pani do nas na Facebooku. Pani sprawa została przekazana do mecenasa we Francji który oceni sprawę i zweryfikuje, czy uzyskanie odszkodowania jest możliwe. Nie da się ukryć że sprawa jest trudna a uzyskanie odszkodowania niepewne tym bardziej że trzeba tu wziąć pod uwagę prawo Francuskie oraz możliwości uzyskania odszkodowania od właściciela psów.

W Polsce za pogryzienie przez swojego psa można uzyskać odszkodowanie tylko w przypadku posiadania indywidualnego ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków. Jeżeli pogryzie nas pies na czyjejś indywidualnej posesji, to nie należy się odszkodowanie od właściciela - wyjątkiem jest wypadek, gdy na bramie czy furtce nie było żadnych informacji o tym, że na posesji znajduje się groźny pies. Z kolei na gruncie neutralnym pies powinien być na smyczy i w kagańcu, więc jeżeli wtedy pogryzie kogoś, to można starać się o odszkodowanie od właściciela psa (prywatnie albo z OC w życiu prywatnym) bo dopuścił się on zaniedbań.

Chciałabym tylko zaznaczyć, że bardzo ważne jest abyśmy psy, nieważne czy łagodne czy groźne zawsze prowadzili na smyczy. W przypadku groźnych psów które w dodatku mają sporą masę i mogą nam się wyrwać należy zastosować kaganiec. Psy można puszczać luzem na swojej posesji albo w miejscach do tego wyznaczonych. Nigdy nie wiadomo jak pies się zachowa a pogryzienie może powodować bardzo poważne obrażenia.

Pozdrawiam,

Izabela