bidulka Posted April 8, 2009 Share Posted April 8, 2009 Prosze o pomoc :miałam wypadek w pracy w maju 2008 , wypadek uznany, 182 dni wypłacany zasiłek 100 %, ale ZUS przyznajac św. rehablitacyjne uznał iż moja choroba nie ma zwiazku z wypadkiem .Mam 10 m-cy przyznanego swiadczenia reh. -w dalszym ciagu lecze skutki wypadku. więc leczenie nie jest zakończone ale zdaniem i w myśl orzeczeń lekarzy i komisji ZUS nie lecze się obecnie w zwiazku z wypadkiem. w zwiazku z tym złozyłam wniosek o stwierdzenie uszczerbku w zwiazku z wypadkiem ale ZUS odmówił skierowania sprawy do orzecznika w celu ustalenia uszczerbku. Czy w takiej sytuacji gdzie orzecznik stwierdza że obecnie nie choruje w zwiazku z wypadkiem moze być ustalony uszczerbek. czy ktoś zna akty prawne rozwiazujące taką sprawę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bidulka Posted April 9, 2009 Author Share Posted April 9, 2009 czy nikt nie zna takiego przypadku gdy orzecznik ZUS odmawia świadczenia w związku z wypadkiem a leczenie nie jest zakończone - kiedy o uszczerbek wystapić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
behapowka Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 Aby wystąpić do ZUS o odszkodowanie w związku z wypadkiem przy pracy potrzebne jest zaświadczenie o stanie zdroewia N9, które wypelnia lekarz prowadzący leczenie. Na zaświadczeniu musi być adnotacja, że leczenie i rehabilitację zakończono. Skoro leczenie w związku z wypadkiem zostało zakończone moim zdaniem trzeba poprosić o wypełnienie zaświadczenia N9 przez tego własnie lerakrza.Dziennik Ustaw z 2002 r. Nr 234 poz. 1974http://abc.flexolite55178.futuro.pl/serwis/du/2002/1974.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts