mahalnet Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 Witam wszystkich.Ostatnio miałem zdarzenie na drodze gdzie w wyniku kolizji nie z mojej winy (protokół policyjny i przyznanie się winnego) mam do wymiany (mazda 626 kombi '98 diesel) błotnik, zderzak, lampa przednia lewa, kierunkowskaz.Ponadto uszkodzeniu uległo wzmocnienie przednie (siła uderzenia była w sam narożnik między owym wzmocnieniem a mocowaniem błotnika i blachy pod błotnikiem ze strony wnętrza komory z silnikiem.To wzmocnienie jest trochę przesunięte i skręcone tak jakby pod spód, moje pytanie: rzeczoznawca napisał naprawę (przednie wzmocnienie jest odkręcalne) a nie jestem pewny czy można to wzmocnienie naprawić tak żeby np lampa świeciła nie za nisko ani za wysoko. Wolałbym żeby było kwalifikowane do wymiany.Ponadto maska jest zagięta dość mocno na narożniku przy kierunkowskazie jest też trochę wygięta w łuk do góry, czytałem że strasznie ciężko się maskę prostuje i czytałem że powinno się wymieniać tylko że znaczna część mojej maski jest w dobrym stanie. 2 pytanie to czy pzu może zastosować "urealnienie" cen części na poziomie 50 %zderzak 254plnlampa z elekryką 150kierunkowskaz 33pln!!błotnik 250suma w/w części i małych dodatków to 752plnprzecież na allegro za tę cenę dostanę części znacznie bardziej zużyte a szczególnie jeśli chodzi o blachy.Dzwoniłem do firm które podało pzu jeśli chodzi o zamienniki i ich ceny na w/w części są o ponad 100% droższe od tych z wyliczenia!! 3 pytanie: Czy mogę się nie zgodzić na zamienniki. 4 pytanie: kosztorys jest z dzisiaj z 15.20, od tej pory ślęcze w necie i czytam. Zamierzam jutro pojechać na dodatkowy kosztorys z własnej kieszeni (czy jest możliwość zwrotu kosztów tego kosztorysu?) albo do pzmotu albo do serwisu mazdy. Czy jeśli pokażę ten dodatkowy kosztorys Pzu to będą to respektowali. Dodam że chcę pieniądze na konto bo ojciec pracował w warsztacie (już na rencie) i ma potrzebne umiejętności a i ja sporo potrafię a za zaoszczędzone pieniądze chciałbym na nowo pomalować i wygłuszyć auto. Czytałem że jest art że tu nie powinno obchodzić jak zostanie dokonana naprawa, po naprawie mogę do nich zgłosić się na końcową ekspertyzę naprawionego auta, lecz nie będę mógł przedstawić im faktury za naprawę. Faktury za części oczywiście będę miał bo chcę kupić nowe orginalne w sklepach internetowych.Proszę o poradę i dziękuję za odpowiedź. ponizej skan kosztorysu oraz fotkajako zw nie moge dodawac linków oraz zdjec to prosze skopiować link i wkleic w adres przegladarki img57.imageshack.us/my.php?image=kosztorys1.jpg img7.imageshack.us/my.php?image=kosztorys2x.jpg img509.imageshack.us/my.php?image=wzmocnienieczoowe.jpg img24.imageshack.us/my.php?image=bumr.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mahalnet Posted April 10, 2009 Author Share Posted April 10, 2009 Witam ponownie, zdaje mi się że za dużo opisów wstawiłem dlatego nikt nie odpisuje.Dowiedziałem się od rzecznika ubezpieczeniowego że nie muszę zgadzać się na zamienniki a amartyzacji też nie mogą mi odliczyć bo nie z mojej winy była kolizja.natomiast czekam na inne odpowiedzi na w/w napisany post. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts