magneto007 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Mam pytanie -mianowicie doznałem stłuczenia żeber od 6- 10 co skończyło się jednodniowym pobytem w szpitalu na oddziale ratunkowym i tam stwierdzono S20.2.A stało się to podczas godzin pracy , bo akurat jechałem samochodem ciężarowym i podczas ustawowego postoju na czas odpoczynku wysiadałem z samochodu i noga poślizgneła mi się na stopniu i uderzyłem najpierw w żebrami o samochód a potem upadłem.Czy z tego powodu należy mi sie jakieś odszkodowanie - w obecnej chwili jestem na zwolnieniu lekarski . Jeżeli tak to co mam dalej z tym robić .Jakoś wróciłem do bazy z bólem i zgłosiłem pracodawcy ale jakoś bez echa bo mówi mi że może mieć z tego powodu jakieś problemy i żeby może nie zgłaszać . Co robić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Jestes zatrudniony na podstawie umowy o pracę?Koniecznie domagaj sie przeprowadzenia postepowania powypadkowego i uznania zdarzenia za wypadek przy pracy.To (czyli uznanie wypadku za wypadek przy pracy) jest warunkiem otrzymania odszkodowania z ubezpieczenia społecznego, ktore w chwili obecnej wynosi 589,- zł za 1 % uszczerbku na zdrowiu.Jesli byles zatrudniony legalnie i byly odprowadzane skladki do ZUS - pracodawca nie ma powodu do obaw.Całą resztę doczytasz TU: http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi