Witam,
praktycznie miesiąc temu wjechała mi pewna pani w tył. Jako ze chcialem zrobić to jak najszybciej wstawiłem auto bezgotowkowo do warsztatu. Przyznano mi jednak 50% amortyzacji za zderzak.
(zderzak był naprawiany 4 miesiace wczesniej po taki samym najechaniu, rowniez przez klienta hdi i wtedy za nic nie dało wywalczyc sie nowego zderzaka, bo producent ponoć przewiduje naprawe, i naprawiony tez jest pełno wartosciowy, 4 miesiace później już nie jest pełnowartosciowy ale ma 50% amortyzacji ;/ )
Jako że zależało mi na czasie, a warsztat zapowiedział że zderzaka szukać bedzie 10 dni, znalazłem zderzak samemu i zawiozłem do warsztatu. A do HDI złozylem pisemko że chce pieniedze na konto.
Zderzak kosztuje w Aso ponoć 1600 zł, 50% amortyzacji czyli powinieniem dostać ~800 zł.
Po 2 tygodniach czekania, dostaje 400 zł . Po pytaniach dlaczego i skad ta kwota dowiaduje sie ze mam przedstawić fakturę. Oczywiście miesiąc po momencie zakupu faktury juz nie dostane. Po za tym jako osoba fizyczna faktur nie potrzebuje więc ich nie zbieram.
Teraz moje pytanie, czy Hdi ma prawo rzadac ode mnie faktur? przecierz w momencie gdy sami wycenili szkode na zderzaku na 50% czyli 800 zł , to mialem prawo wziasc te 800 zł a zderzaka nie naprawiac. Wiec DLaczego teraz nie chca wyplacic pelnej kwoty tylko wzywaja do przedstawienia faktury?