citaro2009 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Mam problem. Bylem u pewnego rolnika po ziemniaki i przez przypadek on zjeżdżając z polauszkodził mi mój stojący na jego posiadłości samochód.Teraz obawiam się ze będą problemy z odszkodowaniem ponieważ stało się to na jego prywatnej posiadłości.Co myślicie o tym? Mam jakieś szanse odzyskania pieniędzy za ta szkodę? Ten rolnik ma ubezpieczony Traktor (OC). co wy na to? Dziękuje z góry za pomoc informacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz35 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Całe gospodarstwo tak jak i zwierzęta są objęte obowiązkowym OC więc nawet gdyby Twój samochód uszkodził koń gospodarza to masz prawo do odszkodowania z jego OC. Co do uszkodzenia prze ciągnik rolniczy to nie wiem czy będzie to szkoda z OC ciągnika ,czy z OC gospodarstwa - musisz to sprwadzić- zapytaj gdzie ma płacone OC i zadzwoń do tej firmy ewentualnie zapytaj TU gdzie masz ubezpieczenia może pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
citaro2009 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Dziękuje bardzo za szybka odpowiedz.On ma ubezpieczony tylko Traktor OC a nie gospodarstwo. Musze to zgłosić na policje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz35 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Gospodarstwo też musi mieć ubezpieczone do odpowiedzialności cywilnej ponieważ jest to OBOWIAZKOWE UBEZPIECZENIE . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruz Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 janusz35 wrote:Gospodarstwo też musi mieć ubezpieczone do odpowiedzialności cywilnej ponieważ jest to OBOWIAZKOWE UBEZPIECZENIE .i co z tego - polisę kupuje zaledwie kilkanaście % rolników A co do kwestii kolizji - jeśli wyrządził ją jadący traktor (jadący, nie stojący i "pracujący" - np. kopanie, itp), to zgłaszasz szkodę z jego OC komunikacyjnego.Jeśli gostek nie będzie się chciał przyznać, to najpewniej pozostanie Ci ściganie go przez policję i sąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
citaro2009 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 bardzo mi pomogliscie. Dziekuje wam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi