Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

ZUS i wypłata jednorazowego odszkodowania

veron23
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem wypadek jakieś 8 miesięcy temu. Wszystkie formalności zostały zachowane aby uznać mi ten wypadek jako "wypadek przy pracy". Po odbytej rehabilitacji większość specjalistów zakończyła mi leczenie, jedynie pozostał stomatolog i chirurg szczękowy.

Objawy: złamane dwie korony zębów 25,26, złamana szczęka Le Forte I obustronnie, złamana zatoka przednio - boczna, złamana kość oczodołowa, uszkodzony nerw pod oczodołem i uszkodzone dwie odnogi nerwu trójdzielnego, brak czucia w zębach 1,2.

Laryngolog - leczenie zakończone.

Neurolog - leczenie zakończone.

Chirurg szczękowy - leczenie zakończone. Zakwalifikowany do operacji (tu sam nie wiem co z tym zrobić) bo jest szereg decyzji abym się wstrzymał, to czekam.

Stomatolog - wstawienie zębów - tu leczenie nie zakończone - tu okres najdłuższy bo czucie albo mi wróci albo nie i nikt nie jest wstanie podać mi czasu jakiego potrzebuje na rehabilitacje. Okres umowny do pół roku minął odnośnie odzyskania czucia przy górnej szczęce i sam nie wiem co mam robić teraz bo w ten sposób można czekać wieczność:)

Gdy byłem w PZU również stwierdziłem, że leczenie nie jest zakończone i ustalili mi komisje a o ważności mojego wniosku mieli decydować lekarze orzecznicy.

Teraz moje pytanie: Czy mogę starać się w ZUS-ie o podobne traktowanie? Czy jest jakiś wniosek aby przyśpieszyć mi komisje lekarską... czy wedle istniejącego przepisu mam czekać aż całkowicie wyzdrowieje??:)