Tomasz88 Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 Witam,Prawie rok temu bylem sprawca/poszkodowanym wypadku w drodze powrotnej z delegacji sluzbowej. Zasnąlem za kierownicą, rozbilem sie o drzewo. Przy wypadku stracilem przytomność, doznalem wstrzasu mozgu, niewielkiego obrzeku (ok 2 cm średnicy) lewej polkuli, stluczenia klatki piersiowej i obreczy barkowej, bylem 2 razy szyty, blizny ktora mam do dzisiaj na czole o sporej powierzchni, do tej pory miewam omdlenia, mroczki przed oczami, mam trudnosci z budowaniem dluzszych zdan (jakam sie, zapominam slow), 11 dni spedzilem w szpitalu a 45 dni na zwolnieniu lekarskim. Wszystkie papiery odnosnie sprawy są już w zusie, splynely dopiero w zeszlym tygodniu (trudnosc w kontaktach z firmą ktora mnie zatrudniala). Jak dlugo może ta sprawa jeszcze trwać? I ile % może być w takim przypadku ? Sam nie wiem jak na to patrzeć. Pytam z ciekawości. Dziękuje za odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
falenica Posted April 17, 2009 Share Posted April 17, 2009 Masz rozległe widać obrażenia ale bez wglądu do dokumentacji trudno określić jaki to może być procent uszczerbku. Twój stan zdrowia zostanie oceniony na powołanej przez ZUS komisji lekarskiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted April 17, 2009 Share Posted April 17, 2009 Jest jeszcze male pytanie...... Masz Protokól powypadkowy? Jakie stwierdzono w pkcie 5 przyczyny wypadku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz88 Posted April 23, 2009 Author Share Posted April 23, 2009 Mam protokól powypadkowy (jeżeli mowa o tym protokole policyjnym z miejsca wypadku), przyczyzną wypadku bylo zmęczenie i uśnięcie. Wszystkie obrażenia są udokumentowane. Jednak moim glownym pytaniem bylo, ile to jeszcze może trwać ? Liczylem na wezwanie do lekarza orzecznika już tydzień temu. Mija kolejny, irytuje mnie już tryb postepowania ZUSu. Placić to im trzeba szybko i terminowo, ale żeby oni coś wyplacili to można się zaczekać ...A oceniany będzie mój stran zdrowia teraźniejszy ? Czy będą na podstawie papierów wyliczać procentowy uszczerbek ? W sumie mam za sobą sporo wizyt u neurologów, robilem przeróżne badania mózgu. Ponieważ martwi mnie fakt że, coś jest z moją mową nie tak. Miewam często stany dezorientacji, często mam jedną źrenicę wiekszą od drugiej. Badania EEG nie wykazują odchylow od normy, tomografia komputerowa, po niespelna roku nie pokazuje groźnych zmian, jednak wciąż mózg jest stluczony po wypadku. Neurolog nie jest w stanie udokumentować moich dolegliwości, gdyż tak jest ich natura, problem leży w psychice która wyraźnie ulegla zmianie po wypadku (wielu znajomych potwierdza to że jestem nieswój, jąkam się przy dluższej wypowiedzi, mam chwile zadumy, jestem mniej energiczny). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted April 23, 2009 Share Posted April 23, 2009 Quote:Mam protokól powypadkowy (jeżeli mowa o tym protokole policyjnym z miejsca wypadku)Nie, nie o ten Protokol chodzi.Tomaszu - ja pytalam czy masz Protokol powypadkowy sporzadzony przez Pracodawce??W ktorym uznano Twoj wypadek za wypadek traktowany na rowni z wypadkiem przy pracy bądz za wypadek przy pracy?I - CO zostalo zapisane w punkcie 5 tego protokolu??Jesli nie bylo przez pracodawcę prowadzonego postepowania w tej sprawie, jesli nie masz protokolu, o ktorym piszę, jesli wypadek nie zostal uznany za wypadek o jakim piszę i - jesli w zwiazku z tym nie wystąpiles do ZUS-u o przyznanie jednorazowego odszkodowania to ZUS nie ma tu nic do roboty. A - jesli masz taki protokol i w punkcie 5 tegoż protokolu stwierdzono, ze wyłączną przyczyną bylo Twoje razace niedbalstwo lub nieprzestrzeganie przepisow bhp (w skrócie mówiąc) to rowniez bedziesz pozbawiony prawa do swiadczen z ZUS.Odpowiedz więc proszę na moje pytania - a potem się zobaczy co dalej można zrobić.Piszesz, ze wszystkie papiery są juz w ZUSie - wskazywaloby to, ze skladales taki wniosek i dokumentacja powypadkowa byla zrobiona? Chyba, ze mylisz ZUS z PZU np. ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz88 Posted April 25, 2009 Author Share Posted April 25, 2009 Sprawa już jest dawno w ZUSie. Mój wypadek zostal uznany jako wypadek przy pracy. Pelna dokumentacja jest w ZUSie. Protokol powypadkowy wypelniali jeszcze dwaj pasażerowie (zeznania). Nie mam tego przed sobą, ale tak pracodawca określil to jako wypadek przy pracy. Mi tylko chodzi o to jak dlugo to jeszcze moze potrwac ? Komplet dokumentow otrzymali 22 marca i do tej pory żadnego odzewu z ich strony... Mialem w ciagu dwoch tygodniu otrzymac skierowanie do lekarza orzecznika, ale jest cisza ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
behapowka Posted April 26, 2009 Share Posted April 26, 2009 ZUS powinien ustalić, w ciągu 7 dni od dnia otrzymania wniosku, termin badania ubezpieczonego przez lekarza orzecznika. Myśle, że trzeba uzbroić sie w cierpliwość i czekać. w swojej praktyce jeszcze nie spotkalam się aby ZUS w terminie przewidzianym przepisem wezwał kogoś do orzecznika.Jest jeszcze taka ewentualność, że byc może w dokumentacji przesłanej do ZUS są jakieś braki, które nalezy uzupełnić, ale o tym ZUS zawiadamia.Tak czy owak wskazana jest cierpliwość. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania.(D.U.02.234.1974)http://www.abc.com.pl/serwis/du/2002/1974.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz88 Posted April 26, 2009 Author Share Posted April 26, 2009 A co im przeszkadza w tym żeby robić to terminowo ? Myślę że ta sprawa nie jest jakaś zawiła, i nie wymaga wielogodzinnych dyskusji. W praktyce jak to wygląda ? Do sezonu się wyrobią z wyplatą odszkodowania ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
behapowka Posted April 27, 2009 Share Posted April 27, 2009 Tomasz88 wrote: A co im przeszkadza w tym żeby robić to terminowo ? Myślę że ta sprawa nie jest jakaś zawiła, i nie wymaga wielogodzinnych dyskusji. W praktyce jak to wygląda ? Do sezonu się wyrobią z wyplatą odszkodowania ? Myslę, że te pytania powinny być skierowane do ZUS. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz88 Posted April 27, 2009 Author Share Posted April 27, 2009 Oczywiście że powinny. Przepraszam za ten wybuch, ale mnie już szlag trafia ... Mają problem wiecznie ... Jade tam teraz. I nie wychodze bez terminu konkretnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz88 Posted April 29, 2009 Author Share Posted April 29, 2009 O dziwo wczoraj otrzymalem termin stawienia sie u lekarza orzecznika na 11.05 w Koszalinie. Czy ktoś może mi powiedzieć ile będzie trwala juz sama wyplata jednorazowego odszkodowania ? W praktyce, nie na papierze, bo to co na papierze to 4 razy dluzej w rzeczywistosci trwa ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz88 Posted April 29, 2009 Author Share Posted April 29, 2009 Drugie pytanie, jak sie mają obrażenia typu stluczenia, potem skutki wypadku typu - mroczki przed oczami, utrata przytomności (to jest nieudokumentowane) do przypisania procentowego trwalego uszczerbku na zdrowiu ? Na karcie od lekarza rodzinnego mam zapis o zakończeniu leczenia ale INTERNISTYCZNEGO. Neurolodzy nie zakończyli leczenia, zresztą nie mam od neurologa żadnych dokumentów, jedynie badania EEG i plyty z tomografią, ale na nich nie widać tego że mam problemy z mową (na tomografii jedynie obrzęk mózgu). I nie jest to jednoznacznie stwierdzone ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz88 Posted May 3, 2009 Author Share Posted May 3, 2009 Winduje topic, bo juz opadl trochę ... Prosze o odpowiedź ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 Tomaszu - to tez są pytania do lekarzy.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz88 Posted May 11, 2009 Author Share Posted May 11, 2009 15% , to dużo czy malo ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz88 Posted May 27, 2009 Author Share Posted May 27, 2009 Witam,11go maja miałem przyjemność być u lekarza orzecznika który stwierdził u mnie 15% trwałego uszczerbku. Pytanie moje brzmi - jak długo trzeba czekać na uprawomocnienie takiego dokumentu? Ile jeszcze może potrwać wypłata odszkodowania ? Jak przebiegają takie sprawy w praktyce ? W regulaminy już nie wierzę.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts