Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

kolizja z rowerzystą

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój Mąż w marcu tego roku miał wypadek samochodowy z rowerzystą.

Jechali w tym samym kierunku, ale rowerzysta zauważył na drugiej stronie znajomą więc skręcił w lewo nie zważająć na wszystko (miał słuchawki w uszach). Mój mąż chcąc uniknąć zderzenia skręcił ostro w lewo żeby czołowo nie zdeżyć sie z rowerzystą. Kierujący pojazdem uderzył lekko w rowerzyste, ale także w ogrodzenie betonowe. Samochód jest do kasacji. Mąż zadzwonil po pogotowie i policje. Policja przyznała wine rowierzyscie, rowerzysta dostał mandat. Na drugi dzień mąż musiał sie stawic na policji i tam dowiedział sie że rowerzysta ma jakich uraz kręgłosupa. Co my teraz mamy zrobić?

Rowerzysta nie ma ubezpiecznienia OC tylko ubezpiecznie szkolne. Staraliśmy sie o przyznanie nam odszkodowania za wyżądzona szkode lecz jego ubezpiecznie nie obejmuje takich spraw. Co my w takiej sytuacji możemy zrobić i czy mamy jakieś szanse na odszkodowanie. Proszę o pomoc!

W takiej sytuacji możecie ugodowo dojść do porozumienia z rowerzystą (jeśli jest niepełnoletni to z rodzicami). Jeśli się nie uda, pozostaje jedynie złożyć pozew cywilny do sądu. Istotną sprawą jest także czy taka osoba jest wogóle wypłacalna.

Dziękuje za odpowiedz.

Najgorsze jest to, że mój mąż czuje się winny za ta sytuacje, ponieważ ten chłopak jest sprawcą wypadku, ale także poszkodowanym bo nieszczęśliwie upadł na ziemie i ma problemy z kręgłosłupem. Ten chłopak ma skończone 18 lat, ale tylko się uczy. Więc jest nie wypłacalny. Będziemy starać się o odszkodowanie od jego rodziców, ale jak się nie uda to będziemy musieli jednak spodkać sie w sądzie. Mam nadzieje że wszystko skończy sie dobrze.

• 2 lata później...
niqusia86 wrote:
Dziękuje za odpowiedz.
Najgorsze jest to, że mój mąż czuje się winny za ta sytuacje, ponieważ ten chłopak jest sprawcą wypadku, ale także poszkodowanym bo nieszczęśliwie upadł na ziemie i ma problemy z kręgłosłupem. Ten chłopak ma skończone 18 lat, ale tylko się uczy. Więc jest nie wypłacalny. Będziemy starać się o odszkodowanie od jego rodziców, ale jak się nie uda to będziemy musieli jednak spodkać sie w sądzie. Mam nadzieje że wszystko skończy sie dobrze.
Skoro sprawca jest pełnoletni to sam odpowiada za swoje czyny- a nie jego rodzice.

• 4 tygodnie później...