niqusia86 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 WitamMój Mąż w marcu tego roku miał wypadek samochodowy z rowerzystą.Jechali w tym samym kierunku, ale rowerzysta zauważył na drugiej stronie znajomą więc skręcił w lewo nie zważająć na wszystko (miał słuchawki w uszach). Mój mąż chcąc uniknąć zderzenia skręcił ostro w lewo żeby czołowo nie zdeżyć sie z rowerzystą. Kierujący pojazdem uderzył lekko w rowerzyste, ale także w ogrodzenie betonowe. Samochód jest do kasacji. Mąż zadzwonil po pogotowie i policje. Policja przyznała wine rowierzyscie, rowerzysta dostał mandat. Na drugi dzień mąż musiał sie stawic na policji i tam dowiedział sie że rowerzysta ma jakich uraz kręgłosupa. Co my teraz mamy zrobić?Rowerzysta nie ma ubezpiecznienia OC tylko ubezpiecznie szkolne. Staraliśmy sie o przyznanie nam odszkodowania za wyżądzona szkode lecz jego ubezpiecznie nie obejmuje takich spraw. Co my w takiej sytuacji możemy zrobić i czy mamy jakieś szanse na odszkodowanie. Proszę o pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falenica Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 W takiej sytuacji możecie ugodowo dojść do porozumienia z rowerzystą (jeśli jest niepełnoletni to z rodzicami). Jeśli się nie uda, pozostaje jedynie złożyć pozew cywilny do sądu. Istotną sprawą jest także czy taka osoba jest wogóle wypłacalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niqusia86 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Dziękuje za odpowiedz.Najgorsze jest to, że mój mąż czuje się winny za ta sytuacje, ponieważ ten chłopak jest sprawcą wypadku, ale także poszkodowanym bo nieszczęśliwie upadł na ziemie i ma problemy z kręgłosłupem. Ten chłopak ma skończone 18 lat, ale tylko się uczy. Więc jest nie wypłacalny. Będziemy starać się o odszkodowanie od jego rodziców, ale jak się nie uda to będziemy musieli jednak spodkać sie w sądzie. Mam nadzieje że wszystko skończy sie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukdamgab Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 witam i jak zakonczyla sie sprawa? mozna uzyskac wiecej info? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 niqusia86 wrote:Dziękuje za odpowiedz.Najgorsze jest to, że mój mąż czuje się winny za ta sytuacje, ponieważ ten chłopak jest sprawcą wypadku, ale także poszkodowanym bo nieszczęśliwie upadł na ziemie i ma problemy z kręgłosłupem. Ten chłopak ma skończone 18 lat, ale tylko się uczy. Więc jest nie wypłacalny. Będziemy starać się o odszkodowanie od jego rodziców, ale jak się nie uda to będziemy musieli jednak spodkać sie w sądzie. Mam nadzieje że wszystko skończy sie dobrze.Skoro sprawca jest pełnoletni to sam odpowiada za swoje czyny- a nie jego rodzice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek1661348253 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Sprawa kiepska. Jak powyżej powiedzieli. Albo ugoda albo sąd. Na nic więcej nie ma co liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi