Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek w pracy. /odmowa uznania wypadku w pracy/.

cymru
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 11.04.09 uległem wypadkowi w pracy. Przyczyną było poślizgnięcie prawej nogi i przygniecenie ciężarem ciała nogi lewej na skutek czego doszło do zerwania przyczepu rzepkowego mięśnia prostego uda lewego /tak jest napisane w wypisie ze szpitala/ i 14.04.09 miałem oeprację przyszycia tegoż mięśnia. Jednakże zakładowy insp.BHP w protokole powypadkowym nie chce uznać tego zdarzenia jako wypadku w pracy ponieważ w swoim zeznaniu na okoliczność wypadku powiedziałem że dwa tygodnie wcześniej byłem na L-4 /7 dni/ w związku z urazem spowodowanym uderzeniem odłamem skalnym właśnie w okolicę kolana, dostałem tabletki przeciw zapalne /Diclober retard/, oraz maść na stłuczenia, a także skierowanie do ortopedy. Ze skierowania do ortopedy nie skorzystałem ponieważ czas oczekiwania po rejestracji był odległy, a w między czasie przyjmując leki i stosując maść i masaże ból w kolanie zanikł więc wróciłem po zwolnieniu do pracy uznając że wszystko jest w porządku. Jednakże BHP-owiec w swoim protokole stwierdził iż "przyczyną pośrednią był upadek związany z leczonym zapaleniem stawu kolanowego. Stwierdza się że wypadek nie jest wypadkiem przy pracy, co uzasadnia się następująco: zdarzenie nie spełnia wymogów definicji wypadku przy pracy określone w artykule 3 Ustawy dn. 30.10.2002r. o Ubezpieczeniu Społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych z uwagi na brak przyczyny zewnętrznej". Ja tego protokołu nie podpisałem i wniosłem zastrzeżenia ponieważ nie zgadzam się z tym co napisał koleś z BHP bo uważa że wróciłem do pracy sprawny i zdrowy. Co dalej miałbym zrobić z tą całą sprawą?

Wydarzeniem, które doprowadziło do wypadku było poślizgnięcie.

Poślizgniecie samo z siebie się nie bierze, musi być jakaś przyczyna ( np. mokra, śliska nawierzchnia, nieodpowiednie obuwie) .

cymuru wrote:
koleś z BHP bo uważa że wróciłem do pracy sprawny i zdrowy.
A jaki miałeś wrócić. Dziwne rozumowanie behapowca.

cymuru wrote:
wniosłem zastrzeżenia
Protokól wraz z Twoimi zastrzeżeniami trafi do pracodawcy, ktory po zapoznaniu się z dokumentacją zdecyduje, czy uwzględnić Twoje uwagi i oddać protokól do poprawki zespołowi powypadkowemu, czy też zatwierdzić taki jaki jest i nie uznać wypadku przy pracy.Jeśli wypadek nie zostanie uznany to pozostaje wnieść sprawę do Sądu pracy o sprstowanie protokołu powypadkowego i zmianę kwalifikacji wypadku na wypadek przy pracy.

Dzięki za odpowiedź.

Muszę tylko sprostować jedno zdanie, bo się przejęzyczyłem, a zmienia dość poważnie sens tego co napisałem.

jest:

Ja tego protokołu nie podpisałem i wniosłem zastrzeżenia ponieważ nie zgadzam się z tym co napisał koleś z BHP bo uważa że wróciłem do pracy sprawny i zdrowy.

powinno być:

Ja tego protokołu nie podpisałem i wniosłem zastrzeżenia ponieważ nie zgadzam się z tym co napisał koleś z BHP bo uważam że wróciłem do pracy sprawny i zdrowy.

Chodzi mi tu o słowo "uważam"

Reszta jest tak jak napisałem, a w miejscu gdzie doszło do wypadku było mokro /pracuję w kopalni na dole/.