Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Uraz kręgosłupa i głowy - wypadek samochodowy !

zuraz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie, w czasie godzin pracy wziąłem prywatne wyjście dla załatwienia swoich spraw, podczas gdy przebywałem poza pracą miałem wypadek samochodowy, kierowca innego samochodu uderzył w tył mojego samochodu, gdy stałem na czerwonym świetle. W związku z powyższym doznałem urazu głowy, skręcenia kręgosłupa na odcinku szyjnym i piersiowym, bóle kręgosłupa i w mostku. Mam pytanie :

1. Czy jest to wypadek w pracy ? Nie wiem też, jak są traktowane wypadki w drodze do i z pracy.

2. Sprawca ma sprawę sądową czy uszczerbek na zdrowiu określał będzie biegły lekarz sądowy czy lekarz powołany przez Ubezpieczyciela sprawcy.

3. Czy ubezpieczyciel powinien pokryć koszty rehabilitacji i dojazdy na nią, jeżeli z u uwagi na długie terminy wezmę prywatnie rehabilitacje. Chcę jak najszybciej powrócić do pracy a przebywam na L4 już 7 tygodni i zastanawiam się też na prywatnym leczeniem u lekarza specjalisty neurologa, czy w takim przypadku ubezpieczyciel sprawcy zwróci mi koszty za prywatne wizyty u lekarzy.

Pozdrawiam

zuraz

Witam,

Mam pytanie, w czasie godzin pracy wziąłem prywatne wyjście dla załatwienia swoich spraw, podczas gdy przebywałem poza pracą miałem wypadek samochodowy, kierowca innego samochodu uderzył w tył mojego samochodu, gdy stałem na czerwonym świetle. W związku z powyższym doznałem urazu głowy, skręcenia kręgosłupa na odcinku szyjnym i piersiowym, bóle kręgosłupa i w mostku. Mam pytanie :

1. Czy jest to wypadek w pracy ? Nie wiem też, jak są traktowane wypadki w drodze do i z pracy.

2. Sprawca ma sprawę sądową czy uszczerbek na zdrowiu określał będzie biegły lekarz sądowy czy lekarz powołany przez Ubezpieczyciela sprawcy.

3. Czy ubezpieczyciel powinien pokryć koszty rehabilitacji i dojazdy na nią, jeżeli z u uwagi na długie terminy wezmę prywatnie rehabilitacje. Chcę jak najszybciej powrócić do pracy a przebywam na L4 już 7 tygodni i zastanawiam się też na prywatnym leczeniem u lekarza specjalisty neurologa, czy w takim przypadku ubezpieczyciel sprawcy zwróci mi koszty za prywatne wizyty u lekarzy.

Pozdrawiam

zuraz

Witam.

1. W powyższej sprawie na świadczenia z ZUS bym nie liczył, ale jak najbardziej możesz dochodzić zadośćuczynienia za doznaną krzywdę. Nie jest to wypadek przy pracy, ani w drodze do lub z pracy.

2. Dla Ciebie istotne będzie badanie przeprowadzone prze lekarza orzecznika towarzystwa ubezpieczeniowego po zgłoszeniu szkody. Przeprowadzona komisja określi trwały uszczerbek na zdrowiu. Jeżeli zdecydujesz się skierować sprawę na drogę postępowania sądowego i pozwać towarzystwo ubezpieczeniowe, wówczas oceny rozmiaru trwałego uszczerbku na zdrowiu dokona biegły sądowy.

3. Towarzystwo ubezpieczeniowe ma obowiązek zwrócić wszelkie koszty leczenia bezpośrednio związane z leczeniem. Niektóre t. u. nie chcą zwracać kosztów leczenia w prywatnych placówkach medycznych.

Pozdrawiam.

Odnośnie wypadków to ZUS wypłaca odszkodowanie wyłącznie jeśli wypadek wydarzył się przy pracy, nie w drodze z/do pracy. Szkoda osobowa powinna zostać zgłoszona do ubezpieczyciela sprawcy. powinna zostać powołana komisja lekarska, gdzie lekarz oceni Twój stan zdrowia i doznany uszczerbek. Zgodnie z art. 444§ 1 kodeksu cywilnego w razie uszkodzenia ciała lub wywołania rozstroju zdrowia naprawienie szkody obejmuje wszelkie wynikłe z tego powodu koszty. Poszkodowany może ubiegać się o zwrot

kosztów leczenia (pobyt w szpitalu, konsultacje u wybitnych specjalistów, dodatkowej pomocy pielęgniarskiej, koszty lekarstw);

wydatków związanych ze specjalną dietą lub odżywianiem w sytuacji regeneracji osłabionego po wypadku organizmu;

nabyciem protez i innych koniecznych aparatów (okularów, aparatu słuchowego, wózka inwalidzkiego);kosztów związanych z przewozem chorego do szpitala, dojazdem do lekarzy, na zabiegi rehabilitacyjne, a także przejazdy osób bliskich w celu odwiedzin chorego w szpitalu; konieczność dodatkowej opieki i pielęgnacji;wydatków na rehabilitacje;

kosztów przygotowania do nowego zawodu.

Jeżeli z braku wolnych terminów poszkodowany jest zmuszony uczęszczać na prywatne zabiegi, ubezpieczyciel nie powinien odmówić zwrotu poniesionych na to kosztów.Często jednak ubezpieczalnie kwestionują to i zarzucają że szkoda została powiększona umyślnie.

Witam.

Do falenica:

Przepraszam, ale zmuszony jestem się z Tobą nie zgodzić. ZUS wypłaca odszkodowanie również za wypadki mające miejsce w drodze do/z pracy. Jeżeli taki wypadek miał miejsce, wówczas pracodawca zobowiązany sporządzić specjalny protokół, który następnie poszkodowany składa w ZUS-ie.

Pozdrawiam.

Witam, kolego maro_junior.

Otóż z Tobą również zmuszony jestem się nie zgodzić. ZUS wypłaca jednorazowe odszkodowanie za wypadek przy pracy, a w tym zawiera się również wypadek mający miejsce w drodze do/z pracy. Kluczem jest tutaj definicja wypadku przy pracy i stan faktyczny dotyczący danego zdarzenia szkodzącego.

Jeżeli wracając z pracy do domu wstąpiłeś na zakupy do ulubionego marketu i wypadek miał miejsce po ich dokonaniu, to nic Ci się nie należy, ale jeżeli jechałeś bezpośrednio z pracy do domu i nigdzie nie zjeżdżałeś, to należy Ci się jednorazowe odszkodowanie wypłacane przez ZUS.

Jeżeli to Cię nie przekonało, odsyłam do stosownych ustaw.

Pozdrawiam.

Makauer możesz bliżej nakreślić swój punkt wiczenia + stosowne przepisy?.. sam uległem wypadkowi w drodze do pracy i z tego co wyczytałem jeśli faktycznie jechałem do pracy np z domu, a nie wykonywałem w tym czasie czynności związanych z pracą to jednorazowe odszkodowanie z ZUS mi się nie należy.. ale chciałbym sie mylić więc rozwiń swoje myśli + stosowne linki czy przepisy proszę..

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Mam pytanie

Czy mogę domagać sie od TU sprawcy zwrotu oprócz dochodów netto również utraconych składek na emeryturę. Biorąc moje dość długie zwolnienie lekarskie, różnica w nieodprowadzonych składkach emerytalnych na ZUS i fundusze emerytalne to ponad 2000 zł. Biorąc pod uwagę mój wiek tj. lata do emerytury, nieodprowadzone składki tj. 2000 na z powodu zwolnienia lekarskiego po wypadku, przez cały ten okres wypracowałyby kwotę na emeryturę w wysokosci co najmniej 15 000 zł, uwzgledniając zasady waloryzacji składek ZUS np. średnią inflację za ostatnie 10 lat oraz średnie stopy zwrotu w OFE z okresu ostatnich 10 lat. Czy moge wystapic do TU sprawcy o zwrot kwoty utraconej kwoty na emeryturę w tej wysokosci czyli 15 000 zł.

Pozdrawiam