Witam,
Mam pytanie, w czasie godzin pracy wziąłem prywatne wyjście dla załatwienia swoich spraw, podczas gdy przebywałem poza pracą miałem wypadek samochodowy, kierowca innego samochodu uderzył w tył mojego samochodu, gdy stałem na czerwonym świetle. W związku z powyższym doznałem urazu głowy, skręcenia kręgosłupa na odcinku szyjnym i piersiowym, bóle kręgosłupa i w mostku. Mam pytanie :
1. Czy jest to wypadek w pracy ? Nie wiem też, jak są traktowane wypadki w drodze do i z pracy.
2. Sprawca ma sprawę sądową czy uszczerbek na zdrowiu określał będzie biegły lekarz sądowy czy lekarz powołany przez Ubezpieczyciela sprawcy.
3. Czy ubezpieczyciel powinien pokryć koszty rehabilitacji i dojazdy na nią, jeżeli z u uwagi na długie terminy wezmę prywatnie rehabilitacje. Chcę jak najszybciej powrócić do pracy a przebywam na L4 już 7 tygodni i zastanawiam się też na prywatnym leczeniem u lekarza specjalisty neurologa, czy w takim przypadku ubezpieczyciel sprawcy zwróci mi koszty za prywatne wizyty u lekarzy.
Pozdrawiam
zuraz