Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odmowa odszkodowania przez Warta TUnŻ S.A (wypadek przy pracy)

maniek 30
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W październiku ubiegłego roku miałem wypadek w pracy (uraz kręgosłupa odcinka lędźwiowego). Uznany jako wypadek przy pracy. na zwolnieniu przebywałem 4,5 m-ca w tym czasie 24 dni w sanatorium ze skierowania Zus-u. Po zakończeniu leczenia do zus-u i Warty zostały złożone wszystkie niezbędne dokumenty. Kilka dni temu dostałem odpowiedź z Warty że ochroną ubezpieczeniową nie jest objęte ryzyko " Czasowej niezdolności do pracy" a co z urazem którego doznałem? Lekarze twierdzą że tak naprawdę nigdy tego nie wyleczę a Warta odmawia mi odszkodowania. Poza tym nie miałem jeszcze żadnej komisji lekarskiej. Jaki jest czas na napisanie odwołania i czy jest szansa na ponowne rozpatrzenie mojej sprawy z uwzględnieniem komisji lekarskiej ZUS?

Procowałem na stolarni i w maszynie zaciął się materiał musiałem go popchnąć i wtedy strzeliło mi w plecach i już się nie mogłem wyprostować. Wszystko zostało nagrane na kamerę.

Jak rozumiem do Warty wystąpiłeś o zadośćuczynienie za krzywdę doznaną w związku z wypadkiem. Roszczenie to zasadne jest gdy można wskazać winę sprawcy. W tym wypadku musiałbyś wykazać jakieś zaniedbanie ze strony pracodawcy. Jeżeli tego nie zrobisz to staje się ono bezzasadne i pozostają Ci roszczenia z NNW oraz ZUS.

Pozdrawiam.

Sprawdż OWU czyli Ogolne Warunki Ubezpieczenia, ktore zawarles z Wartą. Jesli jest tam opcja "uszczerbek na zdrowiu" to sie odwolaj. Czy na pewno wypelniles poprawnie wniosek?? Skad oni wzieli, ze starales sie o odszkodowanie z tytulu "czasowej niezdolnosci do pracy" a nie z tytulu "uszczerbku na zdrowiu"??

Jeszcze jedno pytanie. 30.04.2009r. wysłałem pismo do Warta we Wrocławiu prośbą o wyjaśnienie na jakiej podstawie biorą pod uwagę "czasową niezdolność do pracy" a nie uszczerbek na zdrowiu. 04.05.2009 na moje konto wpłynęło 743 zł. z Warta w Warszawie. Pismo które wysłałem nie doszło jeszcze do Warty we Wrocławiu ze względu na długi majowy weekend a tu jakieś pieniądze z Warszawy poza tym bez żadnego pisma wyjaśniającego. O co w tym wszystkim chodzi?