Jump to content
Forum Odszkodowania

MIALEM WYPADEK W PRACY

artur 78
 Share

Recommended Posts

MIALEM WYPADEK W PRACY SPADLEM Z WINDY SAMOCHODOWEJ GDYZ SILOWNIKI PUSCILY NA PLECY Z WYSOKOSCI OKOLO 1,5 M ZGLOSILEM TO PRACODAWCY WYPADEK MIALEM 4LUTEGO MAM PROBLEMY Z KREGOLUPEM I CHORUJE NADL DO TEJ PORY NIE DOSTALEM OD PRACODAWCY ANI ZLOTOWKI ANI Z ZUSU FIRMA W LISTOPADZIE ZATRUDNIALA 30 OSOB TERAZ OBECNIE OKOLO 4 KTO POWINIEN MI PLACIC PRACODAWCA CZY ZUS

PROSZE O PORADE DZIEKUJE

Ile osob zatrudniala firma w dniu Twojego wypadku? Tak, czy owak - powinno byc przeprowadzone postępowanie powypadkowe, powinienes dostac Protokol.

Jesli nie masz - to koniecznie domagaj sie przeprowadzenia postepowania powypadkowego i uznania zdarzenia za wypadek przy pracy.

To (czyli uznanie wypadku za wypadek przy pracy) jest warunkiem koniecznym do otrzymania świadczen, w tym rowniez odszkodowania z ubezpieczenia społecznego, ktore w chwili obecnej wynosi 589,- zł za 1 % uszczerbku na zdrowiu.

Z tym, ze o odszkodowanie mozna starac sie DOPIERO PO CALKOWITYM ZAKONCZENIU LECZENIA, a Ty - jak piszesz - chorujesz nadal. Piszesz tez, ze nie otrzymales ani zlotowki, czy to oznacza, ze nie masz placonego "chorobowego"???

Jesli byles zatrudniony legalnie i byly odprowadzane skladki do ZUS - nie powinno byc problemów ze świadczeniami powypadkowymi, oczywiscie jesli bedzie to uznane za wypadek przy pracy.

Całą resztę doczytasz TU: http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79

Witam. mam problem. Wykonuje ciezka prace na magazynie.Na skutek wykonywanej pracy mam uraz kręgosłupa(zwężona przestrzen miedzykregowa, wyostrzenia na tylnych krawedziach trzonów kręgów i podejrzenie kręgoszczeline) nie wiem co mam zrobic. Obecnie pracuje ale juz nie dzwigam(nie potrafie), w chwili obecnej waza sie moje dalsze losy w pracy. Nie wiem co mam dalej robic POMOCY

Jesli jestes pewien, ze stało sie to w wyniku wykonywanej pracy - porozmawiaj z Twoim lekarzem rodzinnym. Moze jest szansa by zglosic to jako podejrzenie choroby zawodowej? Ale - musi byc to schorzenie w wykazie takich chorob. Lekarz niech sie wypowie.