turecki984 Posted May 2, 2009 Share Posted May 2, 2009 dzisiaj mialem wypadek z mojej winy gdyz wymusilem pierwszenstwo, na skrzyzowaniu skrecalem w lewo i powinienem ustapic pierwszenstwa pojazdowi jadacemu na wprost przez skrzyzowanie. lecz jak spojrzalem na to auto bylo dosc daleko wiec stwerdzilem ze nie ma zagrozenia. mylilem sie gdy okazalo sie z jaka predkoscia jechal tamten samochod, no coz niestety to nie jest wytlumaczenie, najwazniejsze ze nikomu nic sie nie stalo. dzieki bogu moja mama wsiadla za mnie bo gdyby usiadla na miejscu pasazera to by moglo zakonczyc sie tragicznie! moje pytanie brzmi jakie odszkodowanie moge otrzymac z AC jezeli auto najprawdopodobniej nadaje sie do kasacji (volvo c70 1998 uderznie prosto w drzwi, fotel pasazera zgnieciony!) moze ktos doradzi o jakie odszkodowanie sie teraz starac i czy moze auto da sie naprawic? z gory dziekuje za podpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BeatkaK Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 zgłoś ubezpieczycielowi zaistnienie szkody, rzeczoznawca wyceni szkody i w kosztorysie będzie informacja czy powstała szkoda calkowita. Jesli nie powstala powinno zostac wypłacone odszkodowanie w wysokości sumy zniszczeń, natomiast w przypadku szkody całkowitej kwota pomiędzy wartościa rynkową sprzed wypaku a wrakiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mousdell Posted May 5, 2009 Share Posted May 5, 2009 AC chroni twój samochód, nawet jeśli wina leży po twojej stronie, dlatego musisz przejść procedurę zgłoszenia szkody, no i tyle, pzdr sunrise festival erazmus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
turecki984 Posted May 8, 2009 Author Share Posted May 8, 2009 witam! własnie byl facet z pzu na ogledzinach. stwierdzil on szkode calkowita, i obliczyl wartosc auta na 17600! jestem oburzony zaistniala sytuacja gdyz dokladnie miesiac temu mialem robiony aneks do umowy AC gdzie wartosc samochodu zostala ustalona w wys 22000 i wlasnie od tej kwoty placilem skladki AC. moze moglby ktos doradzic czy powinienem sie odwolywac w tej sprawie czy to powinno cos pomoc? z gory dziekuje! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkodnik Posted May 10, 2009 Share Posted May 10, 2009 Poproś o wgląd w dokumentację (wydruk z programu), na podstawie którego wyliczona została wartość pojazdu. Być może rzeczoznawca nie ujął jakiś czynników (np. wyposażenie) mających wpływ na wartość pojazdu. Niestety jednak najczęściej jest odwrotnie, tzn. przy wycenie do ubezpieczenia nie uwzględniono czynników obniżających wartość pojazdu. Przeważnie jest to ponadnormatywny przebieg, który w istotny sposób może wpływać na wartość. Jeżeli wycena rzeczoznawcy okaże się prawidłowa, to możesz się ubegać o zwrot nadpłaconej części składki za ubezpieczenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts