omyl1983 Opublikowano 2 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2007 Witam ,mam jedno pytanie, mój ojciec zginął w wypadkusamochodowym dwa lata temu rok czasu sami z moja mamą domagalismy sie oodszkodowanie i przyznano nam odzskodowaniw w wysokosci mojej mamie 16000a mi jako synowi 7500 zł rente nam przyznali po drógim roku 300 zł na głoweczy to jest wystarczajaca suma za śmierć bardzo bliskiej osoby która była jednym zywicielem rodziny, warto iść zfirmą ubezpieczeniową na drogę sądową ??Jaka jest realna kwota do uzyskania?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Campter.pl Opublikowano 2 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2007 Z dużym prawdopodobieństwem ma Pan oraz Pana mama prawo do wyższego odszkodowania, przy czym niestety nie mogę przedstawić Panu dokładnej odpowiedzi na to pytanie nie znając sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Luberacki Opublikowano 10 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 nie wiem czy Pan wie, że możecie się starać również o zadośćuczynienie za ból i cierpienie po stracie ojca, a mama męża. Malo tego takie zadośćuczynienie należy się również innym członkom rodziny (np brat Twojego ojca). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 25 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 omyl1983 wrote:Witam ,mam jedno pytanie, mój ojciec zginął w wypadkusamochodowym dwa lata temu rok czasu sami z moja mamą domagalismy sie oodszkodowanie i przyznano nam odzskodowaniw w wysokosci mojej mamie 16000a mi jako synowi 7500 zł rente nam przyznali po drógim roku 300 zł na głoweczy to jest wystarczajaca suma za śmierć bardzo bliskiej osoby która była jednym zywicielem rodziny, warto iść zfirmą ubezpieczeniową na drogę sądową ??Jaka jest realna kwota do uzyskania??1) Nie jest to wysokie odszkodowanie;2) Tak- często warto wytoczyć powództwo cywilne;3) Trudno oceniać bez znajomości sprawy. Jeżeli nastąpiła śmierć poszkodowanego, zobowiązany do naprawienia szkody powinien zwrócić koszty leczenia i pogrzebu temu kto je poniósł (pochówku, stypy, nagrobku). Osoba, względem której ciążył na zmarłym ustawowy obowiązek alimentacyjny, może żądać od zobowiązanego do naprawienia szkody renty odszkodowawczej obliczonej stosownie do potrzeb poszkodowanego oraz do możliwości zarobkowych i majątkowych zmarłego przez czas prawdopodobnego trwania obowiązku alimentacyjnego. Takiej samej renty mogą żądać inne osoby bliskie, którym zmarły dobrowolnie i stale dostarczał środków utrzymania, jeżeli z okoliczności wynika, że wymagają tego zasady współżycia społecznego. Sąd może ponadto przyznać najbliższym członkom rodziny zmarłego stosowne odszkodowanie, jeżeli wskutek jego śmierci nastąpiło znaczne pogorszenie ich sytuacji życiowej. Sąd może także przyznać najbliższym członkom rodziny zmarłego odpowiednią sumę tytułem zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę. Z ważnych powodów sąd może na żądanie poszkodowanego przyznać mu zamiast renty odszkodowawczej lub jej części odszkodowanie jednorazowe w postaci tzw. renty odszkodowawczej skapitalizowanej. Dotyczy to w szczególności sytuacji, gdy poszkodowany stał się inwalidą, a przyznanie jednorazowego odszkodowania ułatwi mu wykonywanie nowego zawodu. Czym innym jest więc odszkodowanie za szkody majątkowe, a czymś innym jest zadośćuczynienie za szkody niemajątkowe, które rekompensuje krzywdy moralne tj. ból fizyczny i cierpienia psychiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi