darekp Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 O jaką kwotę mogę się ubiega od Ubezpieczyciela? Powie mi ktoś w przybliżeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 darekp wrote:O jaką kwotę mogę się ubiega od Ubezpieczyciela? Powie mi ktoś w przybliżeniu?darekp wrote:O ile mniej wiecej mogę sie starac? mam złamany odcinek kręgosłupa VL1.Co ważne zgodnie z tezą wyroku S.N. z dnia 29 lipca 1998 r. II UKN 155/98 „Cywilnoprawna odpowiedzialność pracodawcy za skutki wypadku przy pracy ma charakter uzupełniający. Pracownik nie może dochodzić odszkodowania i renty na podstawie art. 444 KC przed rozpoznaniem jego roszczeń o świadczenia przysługujące na podstawie przepisów ustawy z dnia 12 czerwca 1975 o świadczeniach z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (jednolity tekst: Dz.U. z 1983 r. Nr 30, poz. 144 ze zm.)”. Co prawda orzeczenie to powołuje starą ustawę wypadkową ale jest nadal aktualne na gruncie nowej ustawy wypadkowej tj. ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.). Wobec tego wpierw należy ubiegać się o jednorazowe odszkodowanie z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu. Nie sposób nawet określić wysokość jednorazowego odszkodowania z ZUS, gdyż zgodnie z tabelą zawartych w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dn. 18 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłat jednorazowego odszkodowania (Dz. U. Nr 234, poz. 1974) są szerokie widełki trwałego uszczerbku na zdrowiu w zależności od ogranczenia ruchomości, zesztywnienia, niedwoład kończyn, powikłań np. zespół korzonkowych etc.. Wobec tego konieczna jest szczegółowa analiza dokumentacji medycznej oraz wpływu urazu na Pana życie osobiste i społeczne. Wobec tego polecam- w szczególności do prowadzenia sprawy o dodatkowe odszkodowanie i zadośćuczynienie- wynajęcie dobrej spółki odszkodowawczej. Jeśli chodzi o dodatkowe odszkodowanie i zadośćuczynienie kwoty te mogą wynosić setki tysięcy złotych.1) Proszę opisać dokładnie medyczne następstwa wypadku- czy doszło np. do uszkodzenia rdzenia kręgosłupa, jaki jest stan po leczeniu i rehabilitacji np. jakie jest zesztywnienie kręgosłupa, oganiczenia ruchomości kręgosłupa, czy może Pan chodzić- jeśli tak czy odczuwa Pan bóle przy dłuższej określonej pozycji, czy może Pan pracować zawodowo, czy może Pan wykonywać codziennie zwykłe obowiązki w domu, jak długo przebiegł okres leczenia, rehabilitacji, ilość przebytych zabiegów operacji, czy uprawiał Pan jakieś sporty, które po wypadku nie może Pan wykonywać, jaki ma Pan wiek, jaki wykonywał zawód, co teraz robi, z czego się utrzymuje, ile zarabiał, na ile pogorszyła się w wyniku wypadku Pana sytuacja maerialna. Oczywiście nie musi Pan na takie prywatne pytania odpowiadać. Jedynie wskazuję, że od nich zależy szacowanie kwoty dodatkowego odszkodowania i zadośćuczynienia;2) Czy zakład w którym Pan pracował, wkonywał inną pracę zarobkową wprowadzany był w ruch za pomocą sił przyrody czyli np. maszyny i urządzenia były napędzane elektrycznością od których zależy istnienie i funkcjonowanie owe przediśbiorstwa czy też zakładu. Ma to znaczenie na dochodzenie dodatkowego odszkodowania i zadośćuczynienia na zasadzie ryzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darekp Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Wiec opisuje i prosze o konkretna kwote w przyblizeniu.Tomografia komputerowa kregosłupa L-S złamanie trzonu kręgu L1 , z nastepowym przemieszczeniem odłamu kostnego dokanałowo, zwęzając go do 12mm. Na poziomach L4/L5 i L5/S1 widoczne, niewielkie 2 mm wypukliny pierscieni włoknistych krązkówmędzy kręgowych. Chodzic moge, przepisano mi gorset usztywniajacy, do pracy juz nie bede mógł pojsc tak stwierdził neurolog. co jakis czas odczuwam bóle oraz skurcze w nogach. Leczenie jest jeszcze w toku i troche potrwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 darekp wrote:Wiec opisuje i prosze o konkretna kwote w przyblizeniu.Tomografia komputerowa kregosłupa L-S złamanie trzonu kręgu L1 , z nastepowym przemieszczeniem odłamu kostnego dokanałowo, zwęzając go do 12mm. Na poziomach L4/L5 i L5/S1 widoczne, niewielkie 2 mm wypukliny pierscieni włoknistych krązkówmędzy kręgowych. Chodzic moge, przepisano mi gorset usztywniajacy, do pracy juz nie bede mógł pojsc tak stwierdził neurolog. co jakis czas odczuwam bóle oraz skurcze w nogach. Leczenie jest jeszcze w toku i troche potrwa.Jest to dalej zbyt mało informacji aby móc szacować szkodę. Ponadto szacowanie szkody przez internet to gruba przesada. Konieczna jest analiza dokumentacji medycznej oraz bardzo szczegółowy wywiad środowiskowy. Co więcej wskazałem szereg czynników składających się na zadośćuczynienie i nawet na połowę z nich Pan nie udzielił mi tutaj odpowiedzi. Wobec tego wskazywanie konkretnej kwoty jest niemożliwe. Nie wiem nawet jaki trwały uszczerbek zostanie orzeczony przez lekarza orzecznika. Jedynie mogą powiedzieć, że jeśli chodzi o likwidację szkody z polisy OC złamanie kręgosłupa szacuje sę na 100 tys. zł. Ale to tylko ogólny szacunek, a nie szacowana kwota w konkretnej sprawie. Ponadto złamanie, złamaniu nierówne i tak samo z ich następstwami i wpływem na życie osobiste i społeczne. Równie dobrze kwota ta może wynosić setki tysięcy złotych. Wchodzi w grę jeszcze m.in. renta z tytułu niezdolności do pracy. Natomiast odszkodowanie z polisy OC zależne jest m.in. od kosztów leczenia, rehabilitacji, utraconego dochodu, kosztów wizyt u specjalistów, zakupu przyrządów rehabilitacyjnych, dodatkowego odżywania. Wobec tego koszta te można dużo łatwiej obliczyć niż kwotę zadośćuczynienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darekp Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 DZIĘKUJE BARDZO ZA ODPOWIEDZ. MIŁEGO WIECZORU ŻYCZĘ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 darekp wrote: DZIĘKUJE BARDZO ZA ODPOWIEDZ. MIŁEGO WIECZORU ŻYCZĘ. Przyjemność po mojej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi