Macieg Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Witam Serdecznie Piszę w sprawie mojej pracy,jestem kierowcą i magazynierem pracuje w prywatnej firmie z artykułami do łazienek kuchni itd.Robie wszystko,nawet jeśli nie należy to do moich obowiązków choć sam nie wiem co należy do moich obowiązków.Mam sporo pytań związanych z tym jakie mam wogóle prawa,ponieważ nie wytrzymuje już tego całego napięcia. 1.Pierwsza sprawa to co zrobić jeśli nie miałem szkolenia (w polsce nazywa się to BHP),nie mam ubrania ochronnego,oprócz butów.2.Nie wiem za co pracodawca mi odciąga jak wogóle wygląda moja wypłata ponieważ nie rozumiem swojego payslipu,co z tym zrobić i gdzie się udać w tej sprawie,on niestety nie ma nigdy czasu dla pracowników aby z nimi porozmawiać.3.Nie wiem jakie wogóle do mnie należą obowiązki,co w tej sprawie zrobić4.Dziś dostałem upomnienie za to że nie zadzwoniłem że nie przyjde do pracy a sprawa wyglądała tak że zadzwoniłem w czwartek że nie przyjde do pracy ponieważ źle się czuje a w piątek już nie zadzwoniłem,czy miał prawo wystawić mi upomnienie??5.W kontrakcie mam 30 minut przerwy a on chce mi odciągać za godzine czy ma takie prawo??6.Mam w kontrakcie 20 dni urlopu a z tego co czytałem to jest 24 dni urlopu czy pracodawca może zmnijszyć ilość dni??Jeśli nie to co zrobić??7.Podejrzewam że nie jestem ubezpieczony w pracy ale nie wiem jak mam to sprawdzić,sam dzwigam czasami po 25kg wszystko może się zdarzyć,wypadek samochodowy również i co wtedy jeśli pracodawca mnie nie ubezpieczył??8.Ostatnia sprawa to taka jak mam obliczyć albo jak się dowiedzieć czy pracodawca mnie nie oszukuje co do wypłaty?? Wiem że tych pytań jest sporo ale proszę o pomoc.Dziękuje Macieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GoskaAer Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Pracodawca zgodnie z kodeksem pracy oczywiście powinien zapewnić zarówno szklolenie bezpieczeństwa i higieny pracy jak i wymagany dp danej pracy stroj ochronny i buty. Jesli bedzie kontrola z Inspekcji Pracy zostanie srodze ukarany. popros o przedstawienie co sie klada na sume wynadrodzenia, jakie sa skladki i ile wynosza. Odnosze wrazenie ze nie masz z pracodawca zbyt pozytywnych relacji i oplyw informacji jest naganny. Proponuje porozmzwiac i wyjasnic z przelozym wszekie watpliowsci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieg Opublikowano 9 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2009 Dziękuje za odpowiedz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Macieg wrote:Witam SerdeczniePiszę w sprawie mojej pracy,jestem kierowcą i magazynierem pracuje w prywatnej firmie z artykułami do łazienek kuchni itd.Robie wszystko,nawet jeśli nie należy to do moich obowiązków choć sam nie wiem co należy do moich obowiązków.Mam sporo pytań związanych z tym jakie mam wogóle prawa,ponieważ nie wytrzymuje już tego całego napięcia.1.Pierwsza sprawa to co zrobić jeśli nie miałem szkolenia (w polsce nazywa się to BHP),nie mam ubrania ochronnego,oprócz butów.2.Nie wiem za co pracodawca mi odciąga jak wogóle wygląda moja wypłata ponieważ nie rozumiem swojego payslipu,co z tym zrobić i gdzie się udać w tej sprawie,on niestety nie ma nigdy czasu dla pracowników aby z nimi porozmawiać.3.Nie wiem jakie wogóle do mnie należą obowiązki,co w tej sprawie zrobić4.Dziś dostałem upomnienie za to że nie zadzwoniłem że nie przyjde do pracy a sprawa wyglądała tak że zadzwoniłem w czwartek że nie przyjde do pracy ponieważ źle się czuje a w piątek już nie zadzwoniłem,czy miał prawo wystawić mi upomnienie??5.W kontrakcie mam 30 minut przerwy a on chce mi odciągać za godzine czy ma takie prawo??6.Mam w kontrakcie 20 dni urlopu a z tego co czytałem to jest 24 dni urlopu czy pracodawca może zmnijszyć ilość dni??Jeśli nie to co zrobić??7.Podejrzewam że nie jestem ubezpieczony w pracy ale nie wiem jak mam to sprawdzić,sam dzwigam czasami po 25kg wszystko może się zdarzyć,wypadek samochodowy również i co wtedy jeśli pracodawca mnie nie ubezpieczył??8.Ostatnia sprawa to taka jak mam obliczyć albo jak się dowiedzieć czy pracodawca mnie nie oszukuje co do wypłaty??Wiem że tych pytań jest sporo ale proszę o pomoc.Dziękuje MaciegZ uwagi na brak udzielenia konkretnych, rzeczowych i merytorycznych odpowiedzi na zadane pytania poniżej prezentuję odpowiedzi:1) Trzeba zapytać się do przysługuje- powinień znajdować się taki wykaz w zależności od wykonywanej pracy. Zgodnie z art. 237[4] pracodawca jest obowiązany zaznajamiać pracowników z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy dotyczącymi wykonywanych przez nich prac. Pracodawca jest obowiązany wydawać szczegółowe instrukcje i wskazówki dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach pracy. Pracownik jest obowiązany potwierdzić na piśmie zapoznanie się z przepisami oraz zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy.Zgodnie z art. 237[7] k.p. pracodawca jest obowiązany dostarczyć pracownikowi nieodpłatnie odzież i obuwie robocze, spełniające wymagania określone w Polskich Normach: jeżeli odzież własna pracownika może ulec zniszczeniu lub znacznemu zabrudzeniu, ze względu na wymagania technologiczne, sanitarne lub bezpieczeństwa i higieny pracy. Pracodawca może ustalić stanowiska, na których dopuszcza się używanie przez pracowników, za ich zgodą, własnej odzieży i obuwia roboczego, spełniających wymagania bezpieczeństwa i higieny pracy.2) Zgodnie z art. 41 ust. 8 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 ze zm.) płatnik składek ma obowiązek informowania na piśmie ubezpieczonego o wysokości odprowadzanych składek w celu ich weryfikacji. W praktyce musi być co najmniej odcinek wypłaty wraz z wykazem wszelkich pobieranych składek i otrzymywanego wynagrodzenia;3) Zwrócić się do pracodawcy ustnie lub pisemnie aby wydał na piśmie zakres obowiązków;4) Nie miał prawa tak postąpić. Zgodnie z art. 109 § 2 k.p. kara może być zastosowana tylko po uprzednim wysłuchaniu pracownika. Zgodnie z art. 112 § 1 k.p. jeżeli zastosowanie kary nastąpiło z naruszeniem przepisów prawa, pracownik może w ciągu 7 dni od dnia zawiadomienia go o ukaraniu wnieść sprzeciw. O uwzględnieniu lub odrzuceniu sprzeciwu decyduje pracodawca po rozpatrzeniu stanowiska reprezentującej pracownika zakładowej organizacji związkowej. Nieodrzucenie sprzeciwu w ciągu 14 dni od dnia jego wniesienia jest równoznaczne z uwzględnieniem sprzeciwu. Pracownik, który wniósł sprzeciw, może w ciągu 14 dni od dnia zawiadomienia o odrzuceniu tego sprzeciwu wystąpić do sądu pracy o uchylenie zastosowanej wobec niego kary.5) Nie ma takiego prawa;6) Nie może- po przeprowcowaniu 10 lat łącznie o wszystkich pracawców- jest 26 dni urlopu- zgodnie z art. 154 § 1 k.p. wymiar urlopu wynosi: 1) 20 dni - jeżeli pracownik jest zatrudniony krócej niż 10 lat, 2) 26 dni - jeżeli pracownik jest zatrudniony co najmniej 10 lat. Jeśli pracodaca łamie przepisy k.p. to pozostaje Inspekcja Pracy. Pisze Pan o konktrackie- wobec tego należy wpierw rozważyć, czy Pan ma umowę o pracę czy cywilnoprawną, gdzie przepisy k.p. nie mają wówczas zastosowania tylko k.c..7) Wystarczy żądać od pracodawcy RMUA lub udać się do ZUS z dowodem osobistym i sprawdzić fakt odprowadzenia składek;smileys/bigeyes.gif Link do kalkulatora płac:http://www.money.pl/podatki/kalkulatory/plac/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi