Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamanie kości łódkowej, Odszkodowanie z OC sprawcy

kargul1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dwa tygodnie temu uczestniczyłem w wypadku i zostałem w nim poszkodowany. Kierujący samochodem wymusił na mnie pierwszeństwo, starając się go ominąć straciłem panowanie nad motorem i spadłem z niego łamiąc sobie przy tym poważnie kość łódkową lewej stopy(z przemieszczeniem) oraz zwichnąłem staw w okolicy tej kości. Miałem operację, wsadzili mi w stopę śrubę oraz dwa druty usztywniające. 10 dni przebywałem w szpitalu. Przez 6 tygodni będę nosił gips oraz chodził o kulach.

Na miejsce wypadku nie była wzywana policja oraz pogotowie, ponieważ nie było takiej potrzeby. Sprawca pochodzi z mojej miejscowości i przyznaje się do winy.

Moje pytania co do całej sytuacji:

1) Czy ubezpieczalnia sprawcy wypłaci mi odszkodowanie, na podstawie oświadczenia o wypadku, czy w tego typu sprawie wymagana była obecność policji ??

2) Ile mam czasu na zgłoszenie zajścia w ubezpieczalni??

3) Jakiej kwoty odszkodowania mogę się spodziewać ??

Pozdrawiam

przebywales 10 dni w szpitalu dlatego powinna zostac wczeta sprawa karna. Co do wypłaty odszkodowania ubezpieczyciel nie wymaga notatki policyjnej, wystarczajace jest w pelni spisane oświadczenie w którym sprawca przyznaje się do winy.

Co do sprawy karnej dla sprawcy dowiedziałem się że jeśli nie była wzywana policja to nie może być mowy o sprawie karnej nawet jeśli przebywałem w szpitalu powyżej 7 dni.

Czy miał ktoś może podobną sprawę, dotyczącą załatwiania sprawy w ubezpieczalni konkretnie, nie mam świadków całego zajścia, jedynie zeznania moje i sprawcy, czy to wystarczy?? Ewentualnie myślę nad zgłoszeniem całego zajścia policji. tylko nie wiem czy nie jest za późno??

Witam.

Przy obrażeniach, których doznałeś, masz 20 lat na zgłoszenie szkody. Jednak w zaistniałej sytuacji, kiedy nie masz świadków, a sprawca, póki co, dobrowolnie przyznaje się do winy, zgłoś szkodę jak najszybciej. Wasze zgodne oświadczenia wystarczą do uzyskania przez Ciebie należnego za krzywdę i cierpienie zadośćuczynienia.

Pozdrawiam.