dorotha_dom Posted May 8, 2009 Share Posted May 8, 2009 Witam,mam sporzadzic pismo w ktorym mam zaproponowac kwote odszkodowania ktora mnie usatysfakcjonuje. Rozumiem ze mam tam zamiescic koszty jakie ponioslam w skutek wypadku - koszty leczenia, opieki, utraconych zarobkow + zadoscuczynienie.Niestety nie mam pojecia jak to napisac... Sa jakies ogolne wzory? Po druzgie powinnam tez zlozyc stosowne oswiadczenia ze po wypadku opiekowali sie mnanp moi dziadkowie i tez to w jakis sposob srednio wyliczyc. Czy ktos z Panstwa wie jak to napisac? pzdr,d Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sharlej Posted May 11, 2009 Share Posted May 11, 2009 Odnośnie poniesionych kosztów wyliczenia powinnaś opierać na podstawie posiadanych faktur, rachunków. Przedstaw zaświadczenie od pracodawcy o utraconych zarobkach (wynagrodzenie + premie + prowizje). Jeśli dojeżdżasz na zabiegi transportem publicznym przedstaw bilet, jeśli samochodem-należy wyliczyć ilość km * cena paliwa* średnie spalanie samochodu. Zadośćuczynienie powinno rekompensować doznany ból i cierpienie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dorotha_dom Posted May 13, 2009 Author Share Posted May 13, 2009 Bardzo dziekuje za odp!Czy jest jakis pseudo-algorytm na "wyliczenie wartosci" mojego ból i cierpienia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sharlej Posted May 14, 2009 Share Posted May 14, 2009 Ból i cierpienie wynikają bezpośrednio z doznanych obrażeń i na tej podstawie można szacunkowo ocenić o ile można wystąpić. Do tego należy "dorzucić" zadośćuczynienie za konieczność zmiany stylu życia, wyrzeczeń np uprawiania ulubionych zajęć, sportów oraz obrażenia psychiczne np. lęki przed jazdą samochodem, koszmary nocne. itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sharlej Posted May 14, 2009 Share Posted May 14, 2009 A co to był za wypadek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dorotha_dom Posted May 14, 2009 Author Share Posted May 14, 2009 Wypadek samochodowy. auto uderzylo w drzewo.Jedna ofiara smiertelna, ja jakims cudem przezylam.Wylew, stluczenie i obrzek mozgu, polamane zebra etcczesciowy paraliz i uszkodzenie nerwu wzrokowego juz sie wycofalyzostaly duze blizny, ale na zebrach i plecach, bole i zawroty glowyogolne zmeczenie - wysiedziec 8h w pracy jest naprawde ciezkooczywiscie lek przed jazda samochodem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts