leniviec Posted May 10, 2009 Share Posted May 10, 2009 Witam. Moj problem polega na tym, mam Toyote Avensis pazdziernik 2005 rok zaresjestrowanym na firme, auto igielka, mam je od nowosci. Uderzyl we mnie na postoju facet. Ubezpieczenie poszlo z OC sprawcy. Przyjechal rzeczoznawca, poogladal auto, zrobil zdjecia i na 2 dzien przyslal kosztorys, ktory opiewa na kwote 2300 brutto. Zostalem zaskoczony ze auto tak slabo wycenione, potem okazalo sie, ze gosc policzyl mi elementy (reflektor, zderzak i plastiki) po cenach zamiennikow - jakas amortyzacja 25%. Nieukrywam, wkurzylem sie, gdyz TOYOTA Katowice szacunkowo wycenie naprawe wraz z elementami na 5000-6000. Teoretycznie moglbym auto oddac do Toyoty i niech sie buja PZU, ale mam problem, gdyz jako iz auto jest zarejestrowane na firme do napraw TOYOTY w serwisie, musze doplacac podatek VAT, ktorego nie jestem w stanie rozliczyc. Moje pytanie brzmi czy PZU moze mi liczyc naprawe na zamiennikach? i czy w razie ewentualnej naprawy w Toyocie moze PZU im zaplacic kwote brutto? czy moge przedstawic w PZU fakture za samochod zastepczy? i lawete po wypadku? czy sa jeszcze jakies kruczki? jakie pisma do nich pisac? W zasadzie zalezaloby mi na dostaniu kasy brutto do reki dzieki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartekLasko Posted May 11, 2009 Share Posted May 11, 2009 Moźesz wystąpić do PZU o zwrot kosztów wynajmu samochodu zastepczego i lawety. Nie wiem na jakiej zasadzie faktycznie działa podatek vat w Twoim przypadku ale najlepiej oddać samochód do serwisu Toyoty i dokonac naprawy bezgotówkowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts