Witam. Moj problem polega na tym, mam Toyote Avensis pazdziernik 2005 rok zaresjestrowanym na firme, auto igielka, mam je od nowosci. Uderzyl we mnie na postoju facet. Ubezpieczenie poszlo z OC sprawcy. Przyjechal rzeczoznawca, poogladal auto, zrobil zdjecia i na 2 dzien przyslal kosztorys, ktory opiewa na kwote 2300 brutto. Zostalem zaskoczony ze auto tak slabo wycenione, potem okazalo sie, ze gosc policzyl mi elementy (reflektor, zderzak i plastiki) po cenach zamiennikow - jakas amortyzacja 25%. Nieukrywam, wkurzylem sie, gdyz TOYOTA Katowice szacunkowo wycenie naprawe wraz z elementami na 5000-6000. Teoretycznie moglbym auto oddac do Toyoty i niech sie buja PZU, ale mam problem, gdyz jako iz auto jest zarejestrowane na firme do napraw TOYOTY w serwisie, musze doplacac podatek VAT, ktorego nie jestem w stanie rozliczyc. Moje pytanie brzmi czy PZU moze mi liczyc naprawe na zamiennikach? i czy w razie ewentualnej naprawy w Toyocie moze PZU im zaplacic kwote brutto? czy moge przedstawic w PZU fakture za samochod zastepczy? i lawete po wypadku? czy sa jeszcze jakies kruczki? jakie pisma do nich pisac? W zasadzie zalezaloby mi na dostaniu kasy brutto do reki 🙂 dzieki
Problemy z PZU
Założył leniviec, 10 maja 2009 · 247 wyświetleń
Moźesz wystąpić do PZU o zwrot kosztów wynajmu samochodu zastepczego i lawety. Nie wiem na jakiej zasadzie faktycznie działa podatek vat w Twoim przypadku ale najlepiej oddać samochód do serwisu Toyoty i dokonac naprawy bezgotówkowo.