hajsu Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Witam Mieszkam i Pracuje od 4 lat we Francji jestem tutaj ubezpieczony mam francuska karte zdrowia i umowe na czas nie okreslony pracuje w ubojni Arcadi Sud-Ouest interesuje mnie ile bym dostal Hajsu jak by mi np ujebaloo dwa palce u nogi nie wiem na jaka sume jestem ubezpieczony ale moze powie mi ktos tak mniej wiecej jaka to kwota pytam serio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aga.c Opublikowano 27 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Witaj, sądząc z tego co napisałeś, wypadek jest czysto hipotetyczny. Wielkość odszkodowania na pewno jest uzależniona od wielkości poniesionych przez Ciebie strat. Urwanie czy odcięcie palca jest dosyć poważnym uszczerbkiem na zdrowiu (w Polsce odszkodowanie mogłoby wynosić nawet ok.10 tyś.zł), tym bardziej, że pracujesz w ubojni. Niestety nie wiem jak to wygląda we Francji, tym bardziej, że jesteś tam ubezpieczony. Ważnym jest także udowodnienie poniesionej straty, a więc potrzebny świadek, dokumentacja medyczna i protokół z wypadku, itd.Czy mógłbyś podać więcej informacji?Pozdraiwam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajsu Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 powiem w prost chodzi mi o to ze jak bym mial dostac 10tys euro za ujebaniiee sobie palca u nogi to nie zastanawial bym sie nawet chce to poprostu wyudzic tylko musze miec pewnosc co do kwoty jak sprawdzic wyskosc takiego odszkodowania w jakich papierach mam tego szukac i jak zorganizowac cala ta akcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 hajsu wrote: powiem w prost chodzi mi o to ze jak bym mial dostac 10tys euro za ujebaniiee sobie palca u nogi to nie zastanawial bym sie nawet chce to poprostu wyudzic tylko musze miec pewnosc co do kwoty jak sprawdzic wyskosc takiego odszkodowania w jakich papierach mam tego szukac i jak zorganizowac cala ta akcje Podejrzewam, że to tylko taki żart. Na marginesie odradzam takie pomysły, gdyż nie należy się jednorazowe odszkodowania z ZUS nie przysługuje jeśli wyłączną przyczyną wypadku jest wina umyślna lub rażące niesbalstwo pracownika. Tak samo w przypadku likwidacji szkody z ubezpieczeń dobrowolnych ubezpieczyciel też wyłącza odpowiedzialność za szkodę w tego typu sytuacjach. Co więcej wedle prawa w naszym kraju byłoby to przestępstwo wyłudzenia z art. 298 k.k. za co grozi od 3 miesięcy do lat 5. Nie podlega karze, kto przed wszczęciem postępowania karnego dobrowolnie zapobiegł wypłacie odszkodowania. Jednak chodzi tutaj o doborowolne zaoobiegnięcie. Co do takich iformacji to nikt Panu takich nie udzieli, gdyż karalne jest również pomocnictwo do przestępstwa. W myśl art. 18 k.k. odpowiada za pomocnictwo, kto w zamiarze, aby inna osoba dokonała czynu zabronionego, swoim zachowaniem ułatwia jego popełnienie, w szczególności dostarczając narzędzie, środek przewozu, udzielając rady lub informacji; odpowiada za pomocnictwo także ten, kto wbrew prawnemu, szczególnemu obowiązkowi niedopuszczenia do popełnienia czynu zabronionego swoim zaniechaniem ułatwia innej osobie jego popełnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi