ikgm2007 Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 WITAM WSZYSTKICH .MAM PEWIEN DYLEMAT A WIĘC -ULEGŁAM MAŁEMU WYPADOWI W PRACY PODCZAS OTWIERANIA WEKU Z WĘDLINĄ NÓŻ " UJECHAŁ" PO WORKU I WBIŁ SIĘ W LEWE PRZEDRAMIĘ RĘKI .OD RAZU POJECHAŁAM Z RANĄ DO SZPITALA GDZIE DOSTAŁAM ZASTRZYK PRZECIWTĘŻCOWY I ZAŁOŻONO MI TYLKO OPATRUNEK GDYŻ NIE TRZEBA BYŁO SZYĆ BO RANA BYŁA WĄSKA . NASTĘPNEGO DNIA UDAŁAM SIĘ DO CHIRURGA DOSTAŁAM ANTYBIOTYK I L4 NA KTÓRYM JESTEM DO DNIA DZISIEJSZEGO .A PYTANIE MOJE JEST NASTĘPUJĄCE ;RANA BYŁA WĄSKA LECZ GŁĘBOKA I NIE USZKODZIŁA [CHYBA CZAS POKARZE CO BĘDZIE PÓZNIEJ ] ŚCIĘGIEN BÓL W RĘCE JEST DO TEJ PORY LECZ JUŻ NIE TAKI JAK NA POCZĄTKU , KRWIAK PODSKÓRNY DOPIERO TERAZ ZACZYNA SCHODZIĆ A PRZEDRAMIĘ PRZY DOTYKU JEST JESZCZE OBOLAŁE WIĘC TU PYTANIE CZY PO ZAKOŃCZENIU LECZENIA MOGĘ SIĘ STARAĆ O JEDNORAZOWE ODSZKODOWANIE Z ZUS NAD MIENIE ŻE WYPADEK JEST ZGŁOSZONY W BHP WŁAŚNIE DZISIAJ ZAWOZIŁAM ZAŚWIADCZENIE OD LEKARZA KTÓRE JEST DOPIĘTE DO PROTOKOŁU WYPADKOWEGO .NIGDY WCZEŚNIEJ NIE MIAŁAM PODOBNEGO PRZYPADKU WIĘC NIE WIEM CO I JAK .PROSZĘ O ODPOWIEDZ .IG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aga.c Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Jeżeli zostanie stwierdzone, że wypadek nie był spowodowany z twojej winy czy niedbalstwa (z tego co piszesz raczej nie), to odszkodowanie przysługuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ikgm2007 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 DZIĘKUJE ZA ODPOWIEDZ ALE MARTWI MNIE JESZCZE COŚ A WIĘC ;CZY MA ZNACZENIE DŁUGOŚĆ L4, DO TEGO NIE BĘDZIE PRAWIE ŚLADU PO RANIE MOŻE JEDYNIE MALEŃKA BLIZNA CHOĆ DO TEJ PORY A JESTEM NA L4 OD 17 DNI RĘKA DALEJ JEST OBOLAŁA I ZASTANAWIAM SIĘ JESZCZE NAD ODSZKODOWANIEM Z PZU BO W ZAKŁADZIE MAMY GRUPOWE UBEZPIECZENIE LECZ DOPIERO ODPROWADZONE MAM DWIE SKŁADKI A NIE WIEM JAKA U NICH JEST PROCEDURA CZY MUSZĄ BYĆ PEŁNE TRZY MIESIĄCE SKŁADKOWE .PROSZĘ O ODPOWIEDZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 aga.c wrote: Jeżeli zostanie stwierdzone, że wypadek nie był spowodowany z twojej winy czy niedbalstwa (z tego co piszesz raczej nie), to odszkodowanie przysługuje. Może być nawet stwierdzona wina umyślna lub rażące niedbalstwo pracownika oby tylko nie było to przyczyną wyłączną wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 ikgm2007 wrote:DZIĘKUJE ZA ODPOWIEDZ ALE MARTWI MNIE JESZCZE COŚ A WIĘC ;CZY MA ZNACZENIE DŁUGOŚĆ L4, DO TEGO NIE BĘDZIE PRAWIE ŚLADU PO RANIE MOŻE JEDYNIE MALEŃKA BLIZNA CHOĆ DO TEJ PORY A JESTEM NA L4 OD 17 DNI RĘKA DALEJ JEST OBOLAŁA I ZASTANAWIAM SIĘ JESZCZE NAD ODSZKODOWANIEM Z PZU BO W ZAKŁADZIE MAMY GRUPOWE UBEZPIECZENIE LECZ DOPIERO ODPROWADZONE MAM DWIE SKŁADKI A NIE WIEM JAKA U NICH JEST PROCEDURA CZY MUSZĄ BYĆ PEŁNE TRZY MIESIĄCE SKŁADKOWE .PROSZĘ O ODPOWIEDZWysokośc odszkodowania nie zależy od długości L4. Liczy się uszczerbek na zdrowiu. Jaki to będze uszczerbek okresli lekarz ZUS. Tabela, na której opieraja się lekarze ZUS znajduje się http://www.abc.com.pl/serwis/du/2002/1974.htmJeśli uznany jest wypadek przy pracy zasiłek chorobowy płacony jest bez okresu wyczekiwania, czyli od pierwszego dnia L4.Świadczenia z ubezpieczenia wypadkowego nie przysługują , gdy wyłączną przyczyną wypadku, było udowodnione naruszenie przez poszkodowanego przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 behapówka wrote:Jeśli uznany jest wypadek przy pracy zasiłek chorobowy płacony jest bez okresu wyczekiwania, czyli od pierwszego dnia L4.Świadczenia z ubezpieczenia wypadkowego nie przysługują , gdy wyłączną przyczyną wypadku, było udowodnione naruszenie przez poszkodowanego przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa1) Słusznie- zgodnie z art. 8 ust. 1 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) zasiłek chorobowy z ubezpieczenia wypadkowego przysługuje od pierwszego dnia niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową, z zastrzeżeniem ust. 3 czyli zasiłek chorobowy z ubezpieczenia wypadkowego nie przysługuje za okresy niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową, za które ubezpieczony na podstawie odrębnych przepisów zachowuje prawo do wynagrodzenia, uposażenia, stypendium lub innego świadczenia przysługującego za czas niezdolności do pracy;2) Trzeba dodać, że swiadczenia z ubezpieczenia wypadkowego nie przysługują również ubezpieczonemu, który, będąc w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środków odurzających lub substancji psychotropowych, przyczynił się w znacznym stopniu do spowodowania wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasia0075 Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 kasia0075 wrote:Witam, mam pytanie, w zeszłym tygodniu podczas pracy sporo dzwigałam przez sobotę i niedzielę,,w niedzielę poczułam okropny ból w nodze, w pn byłam na pogotowiu, u chirurga podejrzenie zapalenia żył,jednak po wielu wielu badaniach lekarz stwierdził uszkodzenie w nerwów kręgosłupa a na L4 wpisał kod M15,. I STĄD MOJE PYTANIE czy po zakończeniu leczenia mogę ubiegac się o odszkodowanie z zakładu pracy? sa świadkowie którzy widzieli moje dzwiganie oraz przełożony któremu zgłaszałam ze bardzo boli mnie noga po przekładaniu kontenerów, proszę o odpowiedz,1) Pod warunkiem, że będzie to kwlaifikowane jako uraz zaistniały przy pracy czy na równi z wypadkiem przy pracy;2) Pkt 1- bezwłocznie zawiadomić o wypadku przy pracy pracodawcę, który zobligowany jest w terminie 14 dni sporządzić protokól powypadkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasia0075 Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 ale teraz jestem na zwolnieniu czyli pracodawca juz teraz musi taki protokół sporządzic? nawet jesli leczenie jest w trakcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 kasia0075 wrote:ale teraz jestem na zwolnieniu czyli pracodawca juz teraz musi taki protokół sporządzic? nawet jesli leczenie jest w trakcie?1) Tak;2) Leczenie nie ma tutaj wpływu na sporządzenie protokołu powypadkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi