Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

szkoda całkowita-obniżenie wartości pojazdu ponieważ był sprowadzony

adastu
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Pojazd mój zaparkowany był na chodniku. Właściciel Audi stracił panowanie nad swoim pojazdem i uderzył w mój zaparkowany samochód. PZU S.A. bo tam był ubezpieczony sprawca zdarzenia oszacowało szkodę całkowitą. Wartość samochodu oszacowano wg.eurotaxu na 12300 zł .

Na pytanie co wliczone było do tej kwoty odpowiedziano mi tak:

wartość samochodu to około 11000 zł

dodatki za klimatyzację i gaz i wyposażenie to 2000

pomniejszenie kwoty o 700 zł za auto sprowadzone.

Powiedziałem ,że ja samochodu nie sprowadzałem ,ja kupiłem go tutaj w kraju od prywatnego właściciela i to za kwotę 13350 zł miesiąc temu. Na wszystko mam papiery ,nawet przedstawiłem dowód uiszczenia podatku za samochód w urzędzie skarbowym na tę kwotę.

Odpowiedź padła "my mamy taki program tak to działa i inaczej nie będzie"

Czy PZU S.A. ma prawo obniżać wartość pojazdu za to ,że był sprowadzony i to rok przed tym jak ja go kupiłem?

Dlaczego w urzędzie skarbowym naliczana jest średnia cena giełdowa a w ubezpieczalniach nalicza się cenę eurotaxu, która znacznie zaniża wartość pojazdu.

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

Wyliczenie wartości pojazdu odbywa się poprzez ustalenie jego wartości bazowej a następnie zastosowaniu korekt -dodatnich (klimatyzacja, instalacja gazowa) i ujemnych (sprowadzanie z zagranicy). Dla tak wyliczonej wartości nie ma znaczenia kto i kiedy sprowadził pojazd, a jedynie to czy był to import prywatny czy też nie. I w tym zakresie PZU odpowiadając, że "program tak działa" ma rację, bo rzeczywiście tak jest. Nie znam powodów, dla których zawsze sprowadzenie indywidualne powoduje tzw. korektę ujemną, domyślam się jednak, ze dotyczy to braku zwykle udokumentowania przeszłości takiego pojazdu. Dla wyliczenia szkody ważne jest precyzyjne określenie wartości składowych, a że wypłaca to ubezpieczyciel to w ramach jego działalności nie jest szczególnie trudne zdobycie takich wiadomości. Zakładam, że urząd skarbowy musiałby za każdym razem wydać bardzo dużo pieniędzy dla ustalenia tak precyzyjnej wartości pojazdu, dlatego posługuje się danymi uśrednionymi. To odpowiadając na pytanie. Natomiast czy ustalił Pan, aby szkoda całkowita miała rzeczywiście miejsce? Jaki jest koszt naprawy samochodu wg. PZU?

Dziękuję za odpowiedź ale to co Pani napisała skłania mnie do następnego pytania:

Czy dla pojazdu sprowadzanego indywidualnie na własne potrzeby sprawą udokumentowania przeszłości nie powinien zajmować się urząd rejestrujący pojazd?, co to ma za znaczenie dla organu ubezpieczającego pojazd? , dlaczego za ubezpieczenie w PZU S.A. pojazdu sprowadzonego w zeszłym roku PZU S.A. dawało promocyjnie 20% zniżki. ( to wiadomość niepotwierdzona , dowiedziałem się przypadkiem )

Jeśli chodzi o koszt naprawy to jeszcze nie wiem, bo PZU S.A. wystawiło podobno pojazd na licytacji i mają na to 3 dni ,potem dopiero dostanę informację.

Na chwilę obecną powiedziano mi iż koszt naprawy przewyższa wartość samochodu.

Pozdrawiam

I jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.