Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

poszkodowany motocyklista, jak uzyskać odszkodowanie?

Snick
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W zeszłym tygodniu miałem wypadek na motocyklu, nie z mojej winy. Kobieta wjechała autem z lewego pobocza na mój pas ruchu (20m przede mną), bez świateł i kierunkowskazu, z zamiarem nawrócenia i udania się w przeciwnym do mojego kierunku jazdy. W wyniku uderzenia motocyklem w bok auta doznałem wieloodłamkowego złamania kości promieniowej prawej, z przemieszczeniem i radializacją. Byłem hospitalizowany 3 dni, gips jest na 6 tygodni, później czeka mnie długotrwała rehabilitacja i marne szanse na sprawność prawej ręki. Przód motocykla jest całkowicie rozbity, także koszty naprawy najprawdopodobniej przekroczą wartość motocykla. Jechałem 50km/h w terenie zabudowanym, policja stwierdziła całkowitą winę po stronie kobiety. Mam wykupione NW motocyklowe w PZU i ubezpieczenie studenckie (wypadek wydarzył się podczas dojazdu na uczelnię). W związku z powyższym mam kilka pytań:

1) Ile mam czasu na zgłoszenie szkody w ubezpieczalni?

2) OC sprawcy pokrywa szkody materialne i zdrowotne, czy mogę jednocześnie dochodzić odszkodowania z NW motocyklowego i ub. studenckiego?

3) W wypadku został zniszczony kask i spodnie oraz kurtka, polar i rękawice pocięte przez pogotowie w trakcie akcji ratunkowej. W sumie strata na ok 1500pln. Czy mogę dochodzić odszkodowania za to z OC sprawcy? Zniszczony został też nowy kufer centralny

4) Chciałbym powierzyć sprawę firmie dochodzącej odszkodowań, polecono mi Votum. Byłbym wdzięczny za jakieś opinie o nich oraz namiary na inne firmy z Zielonej Góry lub okolic.

5) Dostałem powiadomienie z policji, że wobec sprawcy wszczęto dochodzenie na podst. art. 177&1kk. Rzekomo mam w związku z tym jakieś uprawnienia wynikające z przepisów kpk. Jakie?

Na razie tyle, z pewnością jeszcze wrócę po radę, gdy już dostanę niewątpliwie zaniżoną wycenę motocykla...

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.

Pozdrawiam

• 9 miesięcy temu...

Sprawa ciągnie się już 11 miesięcy, wobec sprawcy toczy się postępowanie karne z art. 177&1kk („Kto, naruszając, chociażby nieumyślnie, zasady bezpieczeństwa w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, powoduje nieumyślnie wypadek, w którym inna osoba odniosła obrażenia ciała określone w art. 157 § 1, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.”) . Miesiąc po zdarzeniu sąd wydał zaocznie wyrok skazujący na podstawie notatki policyjnej, od którego sprawca się odwołał. Do tej pory odbyły się dwie kolejne rozprawy, już w normalnym toku postępowania, z udziałem świadków i oskarżonej. Sprawca dalej nie przyznaje się do winy, na pytanie sędziego o argumentację odpowiada "nie, bo nie". Ja będąc poszkodowanym zeznawałem jako świadek, sprawca powołał 2 kolejnych świadków (swoich znajomych), którzy nie stawili się na żadnej rozprawie (za co zostali ukarani grzywną). Prawdopodobnie jest to celowe zagranie mające na celu odwleczenie wyroku, ponieważ powołani świadkowie nie wniosą nic nowego do sprawy (dotarli na miejsce 10 minut po zdarzeniu). Jutro miała się odbyć kolejna, jak miałem nadzieję, ostatnia rozprawa na której zapadnie wyrok wobec sprawcy. Tymczasem zadzwoniła dzisiaj sekretarka sędziego z informacją, że rozprawa została odwołana z powodu choroby sędziego i kolejny termin najwcześniej w czerwcu... Żenujące, że tak prosta i oczywista sprawa, ciągnie się tak długo!

Materiał dowodowy jest bardzo szczegółowy i nie pozostawia żadnych wątpliwości co do winy sprawcy (sprawa dotyczy kwalifikacji czynu: kolizja/wypadek, a nie określenia winy), tymczasem PZU odmawia wypłaty odszkodowania z OC sprawcy do zakończenia sprawy karnej....

Rozumiem, że PZU może wstrzymać wypłatę odszkodowania za poniesiony uszczerbek na zdrowiu, ponieważ jego wysokość będzie zależeć od kwalifikacji czynu.

Pytanie brzmi: czy PZU ma prawo wstrzymać wypłatę odszk. za straty materialne? Rozbity motocykl, koszty leczenia, przecież te koszty nie ulegną zmianie nie zależnie od kwalifikacji czynu, więc są niezależne od postępowania karnego! A wina została ustalona po stronie sprawcy zarówno przez policję jak i przez sąd w zaocznej rozprawie.

Z góry dziękuję za odpowiedź, jakby potrzebne było więcej szczegółów sprawy to dopiszę.